Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке

Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке
Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке
Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке
Седница управних тела Епархије бихаћко-петровачке

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије одржао је 25. фебруара 2017. године у седишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу заједничку сединицу Епархијског савета и Епархијског управног одбора.

Претходно, у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу служена је света архијерејска Литургија у којој су Епископу саслуживали чланови Епархијског савјета архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња, архимандрит Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавца, протојереј-ставрофор Саво Јанковић, парох рујишко-дубовички, протонамјесник Горан Травар, парох подбрдско-грачачки, и ђакон Никола Перковић.

Остали чланови из реда свештених лица појали су за пјевницом. На крају Литургије Епископ Атанасије је одржао беседу у којој је поздравио чланове Епархијског савјета и Епархијског управног одбора.

После Литургије и кратког послужења у епархијској сали епископ Атанасије је отворио рад сједнице. У радном делу сабрања Епископ је упознао чланове са резултатима архипастирског, духовног и матерлијално-економског рада, како Епархијског управног одбора тако и свих локалних црквених јединица Епархије.

Такође, Епископ је поднео извјештај о изведеним градитељским и обновитељским дјелатностима на епархијским и црквеним објектима у парохијама и о културној и просвјетној дјелатности и изадваштву у Епархији у 2016. години. Усвојен је завршни рачун за 2016. годину и приједлог буџета за 2017. годину као и приједлози који се односе на планове за 2017. годину.

Током сједнице Епископ и чланови Епархијског савјета и Епархијског управног одбора су размјенили мишљења по разним тачкама дневног рада и покренули неке нове теме. Констатовано је да се број православних верника из године смањује, а да млађе популације, као и читаве породице, у потрази за послом одлазе у веће градове Републике Српске и Европе. Млади људи који остану на својим огњиштима не ступају у брачне везе и у већини случајева улазе у средњу и стару животну доб као самци. Сваком годином старосна доб вјерника је све већа, јер је склопљених бракова, а самим тим и рођене дјеце, све мање. На ове чињенице Епископ Атанасије је изнео мисао да ће у наредном периоду преко парохијских свештеника позвати самце и старије људе из њихових парохија да ступе у неки од манастира Епархије бихаћко-петровачке, како би, ако Бог да, и на тај начин оснажили и обогатили манастире Епархије бихаћко-петровачке, који би у Крајини постали уточиште и снага народу.

На крају ове радне сједнице епископ Атанасије је захвалио члановима Епархијског савјета и Епархијског управног одбора на разумевању и подршци у вршењу архипастирске службе над народом Божјим у повереној му Епархији бихаћко-петровачкој.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка