Литургијско сабрање у Венецуели

Литургијско сабрање у Венецуели
Литургијско сабрање у Венецуели
Литургијско сабрање у Венецуели
Литургијско сабрање у Венецуели

У грађанским ратом захваћеној Венецуели живот мале православне заједнице у Каракасу и Маракају се одвија пуном снагом. На празник Светог Пахомија Великог и недељу Светих Отаца I Васељендког сабора, 29. маја 2017. године, на светој Литургији у цркви Светог Јована Крститеља крштена је једногодишња Јелена, ћерка г. Ђорђа Маринковића, која се на богослужењу и причестила. На крштењу је кумовао г. Ратко Јовановић. Литургију и крштење служили су архимандрит др Евстатије Аздејковић и отац Павле Пења.

По прочитаном светом Јеванђељу сабранима је бесједио отац Павле Пења о јеванђелском зачалу, док је архимандрит др Евстстије говорио о смислу живота у светим тајнама Цркве Христове. Истакао је значај светог крштења и живот новокрштених после крштења тј. њихово учестовање у светом животу Цркве. Архимандрит Евстатије позвао је да родитељи редовно доводе малу Јелену на Литургију на причешће како би од малих ногу започела свој живот на прави и истински пут у Христу и са Христом.

Отац Евстатије се осврнуо и на политичку ситуацију у којој се налази народ у Венецуели, нагласивши да политичка ситуација никада не би требала да утиче на живот Цркве, ни када је добра, ни када је лоша. Живот Цркве Христове се не заснива на политичким ситуацијама већ на учешћу у светој Евхаристији, која је дата за све хришћане. -Аскеза је пут нашег живота. Да ли се подвизавамо на овај или онај начин или се подвизавамо ако ризикујемо свој живот или на неки нови модернији начин, све је то подвиг Христа ради. Тај највећи подвиг Христа ради јесте љубав без које не би смо могли учестовати ни у заједничарењу у евхаристиском животу, поручио је отац Евстатије.

Пошто је безбедоносна ситуација у Венецуели све тежа и тежа и веома ризична и опасна, због барикада и блокада на путевима које се све честе дешавају, велики број оних који редовно долазе у цркву Светог Јована Крститеља и учествују у њеном животу нису могли да прођу и дођу до цркве. После свете Литургије вјерници су неколико сати били блокирани барикадама да би дошли својим кућама али су били слободни у Христу и Његовој Цркви која им и даје слободу у Христу Господу.

Нека свеблаги Господ црквеној заједници у Каракасу у Венецуели да снаге у заједничарењу као и првим апостолима и хришћанима а малу Јелену укријепи у свом усавршавању у Христу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска