Празник Педесетнице у Епископији славонској

Празник Педесетнице у Епископији славонској
Празник Педесетнице у Епископији славонској
Празник Педесетнице у Епископији славонској
Празник Педесетнице у Епископији славонској

Слава Саборног храма у Пакрацу. Посета делегације Hill Museum & Manuscript Library из Сједињених Америчких Држава.

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле торжествено је прослављен у Пакрацу. У Саборном храму Свете Тројице поводом храмовне славе празнично вечерње са петохљебницом служио је протојереј-ставрофор Лука Босанац уз саслужење ђакона Ђорђа Остојића. На дан празника уз саслужење изабраног Епископа далматинског архимандрита Никодима и свештенства Архиепископије београдско-карловачке, Митрополије загребачко-љубљанске и Епископија банатске и пакрачко-славонске, свету архијерејску Литургију служио је Преосвештени Владика славонски г. Јован.

На почетку свете Литургије у први степен свештене службе - чин чтеца Владика је рукопроизвео дипломираног теолога и клирика Епископије пакрачко-славонске г. Николу Петровића и г. Сашу Јовановића, вишегодишњег служитеља олтара из Пакраца. У току свете Литургије у свештенички чин Преосвештени Владика је рукоположио ђакона Ђорђа Остојића. -Ово је дан када су и апостоли примили силу Светога Духа, нагласио је Владика пожеливши новом посленику на њиви Господњој у Епископији пакрачко-славонској благословену свештеничку службу.

По заамвоној молитви служено је вечерње богослужење и кренуло се у опход око храма. Читане су вечерње молитве Троједином Богу које се узносе у дан Свете Педесетнице за благослов цијелој творевини Божјој и вјерном народу, након чега је и освештано славско жито и пресјечен славски колач. Овом приликом за капелу Благовијести при Владичанском двору у Пакрацу донесена је и приложена икона Пресвете Богородице са Христом, која је урађена у дуборезу и која је прилог свештеника Бранислава Секулића и брата Миливоја Драгомировића из Српца.

Другог дана празника Педесетнице, на Духовски понедељак, Преосвештени Владика пакрачко-славонски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

На почетку свете Литургије Преосвештени Владика рукопроизвео је г. Милана Јовића и г. Николу Петровића, клирике Епископије славонске, у чин ипођакона.

Манастир Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и Епархију славонску посетио је, овом приликом, директор Hill Museum & Manuscript Library из Сједињених Америчких Држава отац Колумба Стјуарт са групом приложника, захваљујући чијим донацијама је извршена дигитализација рукописних књига Епископије славонске. Након обиласка Спомен подручја Јасеновац делегација Hill Museum & Manuscript Library посетила је Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу и Владичански двор, где их је владика Јован упознао са историјатом и досадашњим радовима на обнови, док је стручни сарадник на процесу дигитализације гђа Александра Мишић изложила историјат настанка и очувања сачуваног рукописног наслеђа Епископије пакрачко-славонске, као и раду на дигитализацији путем које су се рукописне књиге Владичанске библиотеке сврстале у најзначајнију светску библиотеку дигиталне грађе и тиме се сврстале у незаобилазно одредиште за све научнике и истраживаче. Уважене госте су поздравили и заменици градоначелнице Пакраца г. Маријан Ширац и г. Никола Ивановић.

Извор: Епархија славонска