Украјинска Православна Црква - најутицајнија вероисповест у Украјини

-Jедна трећина свих свештеника, две трећине свих православних парохија, три четвртине свих ученика богословских школа и скоро све православно монаштво припада Украјинској Православној Цркви. Овим подацима располаже Министарство културе Украјине, јавља Просветно одељења Укрсјинске Православне Цркве. У овом извештају "о распрострањености Цркава и верских организација Украјине" Министарство културе Украјине је навело да 1. јануара 2017. године једна трећина свештенства у Украјини (10.289 лица) припадају Украјинској Православној Цркви. При том, ови подаци су готово за 2.000 свештенослужитеља нижи у поређењу са статистичким подацима којима у Кијеву располаже Митрополија Украјинске Православне Цркве.

Ови свештеници се баве пастирским радом у 12.653 црквених општина у Украјини. Број ових општина је два пута виши од укупног броја црквених општина обухваћених извештајем о верским организацијама које себе називају православним (Украјинска Православна Црква Кијевске Патријаршије, Украјинска Аутономна Православна Црква Црква старобредника и др.).

Не мање је речита статистика која се односи на монаштво. Према подацима Министарства културе, у 208 манастира Украјинске Православне Цркве подвизава се 4.807 монаха и монахиња. Да би се то боље схватило, довољно је напоменути да чрноризаца у УПЦ МП је скоро 20 пута већи од укупног броја монаха и монахиња у свим другим верским организацијама које себе називају православним. На пример, у такозваној "Кијевској Патријаршији" само 3-4 монаха долази на манастир, а у  Украјинској Аутономној Православној Цркв  - 1-2.

Слични подаци се наводе кад су у питању богословске школе у којима се спремају будући свештенослужитељи. Према подацима Министарства културе, у 19 црквеношколских УПЦ  студира четвртина свих оних који похађају  богословске школе у Украјини - 4.788 лица. Ово представља 75% Украјинаца који желе да се духовно образују и свој живот посвете свештенослужењу. Украјинска Православна Црква има 3.986 недељних школа и 135 средстава информисања (од којих је - 93 штампаних, 6 - аудиовизуелних, 36 -  електронских).

Извор: Православие.ру (с руског Информативна служба СПЦ)