Фрескописање храма Свете Марине у Ливну

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије примио је 16. јуна 2017. године у Епископији у Босанском Петровцу пароха лијевљанског јереја Предрага Црепуљу и Милоша Дамјановића из Удружења „Огњена Марија Ливањска“ из Београда.

​Повод за сусрет био је почетак фрескописања спомен храма Свете великомученице Марине са костурницом у Ливну. Познато је да завичајно удружење „Огњена Марија Ливањска“, чије је сједиште у Београду, дужи низ година својим програмима и акцијама активно учествује, изналази средства и помаже Црквене општине у обнављању храмова Српске Православне Цркве - Епархије бихаћко-петровачке на простору Ливна и Ливањског поља, као и у харитативним дјелатностима према повратничким православним породицама у парохијама лијевљанској, врбичко-губинској и црнолушкој.

Заједничким снагама епископ Атанасије и ово заједничко удружење изнашли су новчана средства за фрескопис спомен капеле у Ливну. По благослову Епископа капелу ће осликавати проф. мр Горан Јанићијевић, ванредни професор и помоћник директора за наставу Академије Српске Православне Цркве за уметност и консеравцију у Београду. У овој капели похрањене су мошти православних Срба Ливна и ливањских села убијених 1941. године. Мошти су из јама извађене 1991. године. Патријарх српски Павле је 11. августа 1991. године над моштима мученика служио опијело.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка