10-годишњицa обнове јединства Руске Православне Цркве

На крају свете Литургије у храму Христа Спаситеља, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил осветио је скулптуралну композицију Успостављање јединства, посвећену потписивању Указа о канонском општењу између Руске Православне Цркве и Руске Заграничне Цркве. Потписивање овог историјског документа одржано је 17. маја 2007. године у катедрали Христа Спаситеља. Ове године се обележава 10 година од обнове јединства помесне Руске Православне Цркве.

На овој бронзаној бисти, постављеној на источном стилобату Саборне цркве, приказани су тадашњи Патријарх московски и све Русије Алексије II и првојерарх Руске Заграничне Цркве Митрополит источноамерички и њујоркшки Лавр како стоје и држе у рукама храм Христа Спаситеља и потписани Указ.

Почетак рада на уметничкој обради споменика благословио је патријарх Кирил у марту 2011. године на састанку са председником Фондације Црква Анатолијем Кузњецовим. Споменик је изливен  у уметничкој радионици Генадија и Анатолија Кузњецова. Архитекта је Горан Драгићевић, а вајари: Павел Журављов и Александар Ноздрин. Натпис  на постољу гласи:

-Споменик Успостављање јединства посвећен је потписивању 17. маја 2007. године у катедрали Христа Спаситеља Указа о канонском општењу - успостављању јединства Руске и Заграничног  дела Православне Цркве, од стране Патријарха московског и све Русије Алексија II и првојерарха Руске Православне Заграничне  Цркве Митрополита источноамеричког и њујоркшког Лавра, уз учешће руског председника Путина Владимира Владимировича. Москва 2017. године.

Након освећења споменика патријарх Кирил се обратио присутнима и притом приметио да је успостављање јединства Руске Православне Цркве остварено захваљујући напорима многих људи, а пре свега, захваљујући Његовој Светости Патријарху Алексију II и Митрополиту Лавру.

-Пре десет година десио се велики догађај - успостављање јединства Руске Цркве. Одајемо почаст руској Влади и председнику Владимиру Путину, који је са своје стране такође учинио много како би се достигло да су два дела Цркве ушла у дијалог, без којег не би било могуће да се сједине. Одајемо почаст свима онима који су се трудили у Комисији на дијалогу ради превазилажења тешког наслеђа прошлости. Одајемо почаст Његовој Светости Патријарху Алексију и Митрополиту Лавру, рекао је патријарх Кирил.

На свечаном чину скуп је поздравио председнички опуномоћеник у Централном федералном округу А.Д. Беглов, који, између осталог, рекао: -У име Председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, имам част да Вам честитам на овом важном догађају. Након 1917. године за време Револуције, грађанског рата, наш народ је био подељен, а и наша Црква, нажалост. Али, упркос овоме, један део нашег народа који се населио у иностранству, провео је прве године у невољама, али је поправљао и градио православне цркве, све до данас, рекао је представник руског Председника. -Већ дуже време сви смо чекали да дође до  успостављања јединства, духовне везе са Отаџбином, са својом земљом. И то се догодило.

Извор: Патриархиа.ру