Литургија у Почековићима

Литургија у Почековићима
Литургија у Почековићима
Литургија у Почековићима
Литургија у Почековићима

На празник Светог свештеномученика Јоаникија, Митрополита црногорског, и са њиме пострадалих свештеномученика и новомученика Митрополије црногорско-приморске, 17. јуна 2017. године служена је света Литургија у храму Светог свештеномученика Игњатија у Почековићима код Враћеновића.

Светом Литургијом началствовао је протојереј Петар Крговић, парох граховско-вилушки, уз саслужење настојатеља манастира Косијерево игумана Арсенија и јереја Раденка Копривице, пароха бањанско-рудинског.

У наставку свете Литургије преломљен је славски колач и освећено жито у спомен на свештеномученике бањанско-рудинског краја Риста Јарамаза, пароха косијеревског чије мошти почивају поред храма у Почековићима, Васа Вучедолског, Дамјана и Теофана Косијеревских који се такође тог дана молитвено прослављају.

Свештеномученик Ристо Јарамаз, парох косијеревски, пострадао је од братске руке 20. јануара 1942. године по наредби безбожничке комунистичке власти. На Божић исте године током свете Литургије коју је служио у храму у Почековићима, гађан је кроз олтарски прозор из пушке како би био заплашен у проповједању и служењу Ријечи Божјој. Свештеномученик Васо Поповић, парох вучедолски, пострадао је фебруара 1942.године и бачен у јаму Котор код Видрована. На наговор злогласног Саве Ковачевића да буде његов војник исповједнички је рекао: -Ја сам војник Христов!

Свештеномученик Дамјан (Томић), игуман манастира Косијерево пострадао је од комунистичке руке 1944. године и не зна се где је његов гроб.

Свештеномученик Теофан (Беатовић), сабрат манастира Косијерево бачен је жив у јаму на Виднама у Почековићима на Бадњи дан 1942. године. Његове мученичке мошти извађене су из јаме 2013. године заједно са моштима свештеномученика Тимотеја (Ковача), игумана манастира Добрићево кога су исти локални комунисти по наредби партије такође живог бацили у јаму мјесец дана раније.

Молитвама Твојих свештеномученика и новомученика Господе Исусе Христе помилуј и спаси нас!

Извор: Епархија будимљанско-никшићка