Заветни дан у Копривни

Заветни дан у Копривни
Заветни дан у Копривни
Заветни дан у Копривни
Заветни дан у Копривни

У средњовековној светињи храма Рођења Пресвете Богородице у Копривни, 19. јуна 2017. године, на Заветни дан села, празник Преподобног Висариона и Преподобног Илариона Новог, сабрао се верни народ ове мале хришћанске заједнице на вечерњем богослужењу да приклони своје главе Господу и испуни завет. 

Са почетком у 17 часова, на вечерњем богослужењу верни народ, сабран на молитвеном јединству под окриљем Пресвете Богомајке, принео је своје молитве Троједном Богу да истраје на путу Божјем, да живи онако као што су славни свети преци живели, да одржи веру као што су они држали, да преноси веру млађим покољењима да би се име Божје славило.

Службу је водио парох петровослатински протојереј-ставрофор Миљен Илић. У молитвеној радости празника, након светог богослужења, у литији се кренуло до крста у центру села, где су прочитане коленоприклоне молитве. У пригодној беседи надлежни парох обратио се сабраном народу, говорећи о значају заветног дана за хришћанске породице у наше време. Поучио је да смо сведоци благодати Божје која се у излила на нас као и у време када је ова светиња подизана. -Јер, након готово две деценије како је ова светиња била у пепелу и рушевинама, сада доживљава своју обнову, и, ако Господ благослови, да доживимо ускоро и њено троносање, поручио је парох.

Фреска Пресвете Богородице из XIII века, која се налази у овој светињи, благосиља својом вековном присутношћу све оне који су својом љубављу и вером у Господа помогли да се ова светиња обнови у својој првобитној лепоти њене средњовековне архитектуре и фрескописа. Послужење за све присутне вернике било је припремљено у сеоском дому у Копривни, чиме је настављено ово радосно собрање.

Извор: Епархија осечко-пољска