Слава Саборног храма у Буенос Аиресу, Аргентина

Слава Саборног храма у Буенос Аиресу, Аргентина
Слава Саборног храма у Буенос Аиресу, Аргентина
Слава Саборног храма у Буенос Аиресу, Аргентина
Слава Саборног храма у Буенос Аиресу, Аргентина

У недељу, 24. септембра 2017. године, прослављена је слава Саборног Храма Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ диоклијски г. Кирило, уз саслужење презвитера Стефана Јовановића и учешће великог броја вјерника. Епископ Кирило је, у јеванђелској бесједи, казао да празник Рођења Пресвете Богородице даје неколико важних поука:

-Прва је наравно везана за долазак Сина Божјег. Христово рођење је дошло у тренутку велике моралне и религиозне кризе изабраног народа и свијета. Међутим, само мали број праведника који су се у то вријеме нашли у том народу, и који су исто тако живјели у временима прије тога, умилостивили су Бога да пошаље Сина Свога да спасе свијет.

Владика Кирило је додао и да су, између осталих, ти малобројни праведници били Пресвета Дјева Марија, њени родитељи Јоаким и Ана, њихови рођаци Јелисавета и Захарије и њихов син Свети Јован Крститељ.

Владика Кирило је поручио да треба живјети угледајући се прије свега на Христа а потом и на живот праведника Божјих: -Бог има милости за нас захваљујући праведницима. Захваљујући једној дјевојчици од 15 година - Марији, која није ни била позната већини народа, Бог је сишао на земљу. То нас учи да Бог увек тражи праведника и слуша праведника. То покреће и нас да покушамо да идемо том уском стазом истине и правде, и да подражавамо праведнике.

Епископ диоклијски Кирило је рекао да се друга поука празника односи на значај очувања породичног живота и васпитавања своје дјеце у Цркви Божјој: -Јоаким и Ана су Марију када је имала само три године дали у храм да се образује у свему према Божјим заповестима. Ово нам показује да је значајно да и данас родитељи своју дјецу дају на изучавање закона Божјег, тако што ће их доводити у цркву и својим примјером учити како да постану активни учесници у животу Цркве Божје.

На крају Литургије храм је опходила свечана литија а потом је преломљен славски колач. Кум овогодишње славе је био др Ђорђе Џодан, а кумство за наредну годину је преузео парохијанин Маријано Бурман.

У организацији Црквеног Одбора Саборног Храма на челу са протођаконом Николом Радишем и уз несебично залагање монахиње Лидије, парохијана Марије Јовановић и Уроша Костића, за све присутне вјернике припремљен је свечани славски ручак. На слави је био присутан и један број православне браће Руса.

Пожељевши свима напредак и молитвено заступништво Пресвете Богородице, др Ђорђе Џодан је поздравио све сабране око славске трпезе љубави. Присјећајући се како су очеви присутних парохијана као и његов отац градили Саборни храм Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, он је казао да је задатак данашњих генерација да га очувају.

Заблагодаривши свима који су помогли да се свечаност одржи, отац Никола Радиш је подсјетио да је сада неопходно завршити фрескопис у храму, што су присутни подржали. Све присутне је пјесмама уз гитару увеселио брат Александар, Рус.

Извор: Митрополија црногорско-приморска