Јерусалимски Патријарх код јорданског Краља

У среду 5./18. октобра 2017. Његово Блаженство Патријарх јерусалимскиТеофило III посетио је Његово Величанство јорданског краља Абдулаха II бин Ал-Хусеина.

На састанку, којем је присуствовао и Њ.КВ. принц Гази бин Мухамад, саветник краља по верским и културним питањима, Његово Блаженство се осврнуо  на добре историјске односе између Јерусалимске Патријаршије и Хашемитскекраљевине. Такође је захвалио Његовом Величанству на подршци Патријаршији и напорима у очувању договора о "Статус кво", посебно у вези са СтаримГрадом Јерусалимом. Током векова овај статус је  осигуравао мирни суживот религијских заједница Свете земље.

Његово Блаженство је такође указао на своју предстојећу шатл турнеју, подржану од стране свих црквених великодостојника Свете земље, која има за циљ да мобилише подршку црквених поглавара, владиних и међународнихвисоких функционера, како би се успротивили новом законском предлогу у израелском Парламенту, који би угрозио слободу Цркава да располажусвојомимовином.

Поред тога, турнеја ће мобилизовати подршку међународне заједнице у циљу укидања погрешне одлуке израелског Окружног суда, познатог као случај "Јафа капија", у којем је донета пресуда против Патријаршије а у корист десничарске усељеничке групе.

Његово Величанство је захвалио Његовом Блаженству на активним напорима у промоцији и очувању мирног суживота свих вероисповести у Светој земљи. Он је такође истакао да је стална мисија Хашемитске краљевине заштита муслиманских и хришћанских светиња у Јерусалиму од сваке пријетње евентуалне промене.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (са енглеског Информативна служба СПЦ)