Храмовна слава у Даљу

Храмовна слава у Даљу
Храмовна слава у Даљу
Храмовна слава у Даљу
Храмовна слава у Даљу

Прослава Светог великомученика Димитрија Мироточивог Чудотворца, који је слава светог храма у Даљу и заштитник овог места, 2017. године почела је 7. новембра служењем акатиста испред кивота у којем се чува миро са моштима више светитеља. Акатист су служили даљски пароси, протојереј-ставрофор Милован Влаовић и јереј Милош Кузмановић.

На дан празника, поред даљских свештеника, свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Јован Клајић, пензионисани парох ердутски, јереј Драган Сердар, парох друге парохије у Борову, и катедрални ђакон Предраг Јелић из Даља.

У току свете Литургије јереј Драган Сердар обратио се верном народу, беседом о Светом великомученику Димитрију, мученицима и великомученицима, њиховим животима, вери и љубави према Господу Исусу Христу, према ближњима, и храбрости да све дају за Господа и да страдају за Њега и да за то, на крају, добију од Спаситеља награду у Царству небеском.

По завршетку свете Литургије кренуло се у опход око светог храма - литију, на којој се свештенослужитељима придружио игуман манастира Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини отац Херувим.

Након литије, у Светом храму освећена су славска обиљежја која су спремили кумови - породица г. Бранимира Вучковића из Вуковара. Кумство за следећу годину преузео је г. Будимир Драгичевић из Новог Сада.

У име братства светог храма, протојереј-ставрофор Милован Влаовић захвалио је свештеницима што су се одазвали позиву и увеличали прославу Светог великомученика Димитрија у Даљу. Такође је захвалио породици Вучковић, као и новим кумовима, пожелевши им свако добро, да их Господ и Свети Димитрије чувају и штите. Присутном верном народу честитао је празник, а мештанима Даља храмовну славу.

Извор: Епархија осечко-пољска