Саопштење Православне Охридске Архиепископије

Дана 16. новембра 2017. гoдине Европски суд за људска права у Стразбуру донео је пресуду по случају број 3532/07: „Православна Охридска Архиепископија против Бивше Југословенске Републике Македоније (FYROM)“.

У пресуди је констатовано да је „FYROM прекршила чл. 11 (слобода окупљања и здруживања), у вези са чл. 9 (слобода мисли, савести и религије), Европске конвенције за људска права“, која је произашла од одбијања надлежних да региструју Православну Охридску Архиепископију (ПОА) као посебну верску заједницу.

*Радио Слово љубве: Правна победа Охридске Архиепископије у Стразбуру!

Република Македонија као странка која је изгубила спор, дужна је да тужиоцу, Православној Охридској Архиепископији, исплати одштету у висини од 9.500 евра. Ово је највећа победа правде за Православну Охридску Архиепископију у протеклих 15 година од када је почео да се води државни прогон не само против Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, него и њених епископа, свештенослужитеља, монаха, монахиња и верног народа. И без изрицања овакве пресуде, Православна Охридска Архиепископија је незаобилазна реалност по питању верског живота у Републици Македонији.

Слобода, која је врховни критеријум у православном хришћанству, чува се саможртвом, не само и једино правним актом, но добро је што је понекад тај врховни критеријум потврђен и с правне стране. Зато је ова пресуда Европског суда за људска права за прекршај неколико чланова Европске конвенције за људска права од стране Републике Македоније, на штету Православне Охридске Архиепископије, сатисфакција не само за вернике Цркве, већ је и велика опомена новој власти да не влада тоталитаристички и насилно као што је то чинила претходна власт.

Из канцеларије Светог Архијерејског Синода
Православне Охридске Архиепископије