Светосавска академија у Бијељини

Светосавска академија у Бијељини
Светосавска академија у Бијељини
Светосавска академија у Бијељини
Светосавска академија у Бијељини

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је 25. јануара 2018. године на Светосавској академији у Бијељини да Срби због своје будућности треба да уче из подвига и идеала свог духовног оца Светог Саве.

-Свети Сава, то смо ми сви, наша прошлост, светиње, писменост и култура, то је миротворство, пут ка обожењу личности, спас када смо слаби и када падамо, све је то у свеприсутности Светог Саве, навео је владика Фотије. Беседу о Светом Сави говорио је професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Димитрије Ћеранић који је истакао да Свети Сава није био само утемељитељ српске државе и Цркве у средњем веку, него је он утемељитељ и чувар Српске Цркве и државе и у савременом добу.

-Очит примјер да је Свети Сава утемељитељ свих српских држава јесте чињеница да је 27. јануара 1992. године у Службеном гласнику објављена Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ, данашње Републике Српске, истакао је проф. Ћеранић и поручио да је Свети Сава утемељитељ и српске нације и то пола миленијума пре него што су се нације појавиле на тлу западне Европе.

-Све оно што су обиљежја једне нације - јединство територије, економског и правног система, култура, језик и уз све то припадајући осјећај заједништва, то је оно што је Свети Сава учинио својим дјелом још у 13. вијеку, а чини и дан данас", закључио је проф. Ћеранић.

Глумац Иван Вучковић је на Светосавској академији у Центру за културу Семберија у Бијељини, у години обиљежавања стотину година од завршетка Великог рата, говорио монолог из једне од највећих икад написаних српских драма Свети Георгије убива аждаху Душана Ковачевића и цитате владике Николаја Велимировића.

фото: Бојан Петричевић/Бијељина Данас и Епархија зворничко-тузланска

Извор: Епархија зворничко-тузланска