У Колашину одржана Светосавска академија

У Колашину одржана Светосавска академија
У Колашину одржана Светосавска академија
У Колашину одржана Светосавска академија
У Колашину одржана Светосавска академија

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је 28. јануара 2018. године на Светосавској академији у Колашину да је средњовековна српска држава стварана на константиновском сагласју, тзв. симфонији између Цркве и државе. -Стварана је на сагласју оца и сина, Светог Симеона и Светог Саве. Тај константиновски период историје Европе и хришћанства завршен је 1918. убиством руске царске породице. Сад је 100 година њиховог мученичког страдања, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да је Свети Сава увек са нама. -Ево и ове светиње су овдје, његов крст, епитрахиљ и патерица.  Први пут су овако заједно и много је значајно да су оне стигле и у Колашин. Биле су у Подгорици, у Бару, а проћи ће и друге крајеве Црне Горе, казао је митрополит Амфилохије честитајући празник многобројним Колашинцима сабраним на светковини.

Свечану светосавску бесједу изговорио је Радивоје Рајо Меденица који је рекао да у црногорским школама нема више Светога Саве. -Ђаци у њима, Светитељу, не славе твоју славу. Нема више ни васпитног, већ само постоји образовни програм. У предмету историја има фалсификата. Твој српски језик не зове се више тако. Вјеронауке нема у школи. Имамо ли право, правду и законе, наш први законодавче, казао је он и додао је да је Номоканон Светог Саве изазвао на изложби у Њијорку дивљење „препотентних Американаца“. -Питају: зар је могуће да су Срби ово имали у 13. вијеку. Да, имали смо, јер смо имали тебе, Свети оче Саво. Имали смо симфонију Цркве и државе. Научи нас како да је и сада имамо. Загрми на твој дан и разбистри умове нових Црногораца, казао је Меденица.

У уметничком дијелу програма наступили су фолклорни ансаљмбл колашинског КУД „Мијат Машковић“, деца са веронауке при колашинском храму Светог Димитрија, подгорички Црквени хор „Свети апостол и јеванђелист Марко“ и гуслар Максим Јовановић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска