Нови Сад: Светосавскa академијa у Дому Војске

Нови Сад: Светосавскa академијa у Дому Војске
Нови Сад: Светосавскa академијa у Дому Војске
Нови Сад: Светосавскa академијa у Дому Војске
Нови Сад: Светосавскa академијa у Дому Војске

Христољубиво војинство Прве бригаде Копнене војске новосадског гарнизона по четврти пут је, у Дому Војске, 25. јануара 2018. године, организовало и одржало свечану Светосавску академију. После извођења државне химне Боже правде присутне је срдачном добродошлицом поздравио командант Бригаде, бригадни генерал г. Жељко Петровић. Надовезујући се на домаћинову реч програм су изнели: женски певачки састав и тамбурашки ансамбл СКУД Вила из Новог Сада, гудачки квартет са новосадске Музичке академије, гуслар Петар Мишовић, потпоручници и деца нижег основношколског и предшколског узраста, као и јереј Ђорђе Стојисављевић, надлежни војни свештеник који је изговорио Светосавску беседу.

Иако је свечана академија првенствено намењена официрима, подофицирима, професионалним војницима и цивилним упосленицима у војсци, улаз је био слободан и за све оне којима значе овакве свечаности. Прва места у свечаној дворани Дома Војске, припала су уваженим званицама и пријатељима Команде бригаде. Покрајинска и градска власт била је представљена у лицу начелника јужнобачког управног округа г. Милана Новаковића, председника Скупштине града Новог Сада, г. Здравка Јелушића, и иних уважених представника  науке, образовања, културе, полиције, Министарства одбране и Војске Србије. Православна Епархија бачка била је заступљена са неколицином  свештеника, док је званичну месну Исламску заједницу  представљао Мухамед еф. Зиљкић, муфтија војвођански.

Надахнути богатим текстуалним и уметничким садржајима Академије, присутни су с очигледном радошћу пошли својим домовима славећи незаборавно име и дело Светог и богоносног оца нашег Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

Извор: Епархија бачка