Празник Светог Саве свечано прослављен у Маћагају

Празник Светог Саве свечано прослављен у Маћагају
Празник Светог Саве свечано прослављен у Маћагају
Празник Светог Саве свечано прослављен у Маћагају
Празник Светог Саве свечано прослављен у Маћагају

У недељу, 28. јануара 2018. године, у цркви Светог Николе у Маћагају свечано је прослављен празник првог српског Архиепископа, Светог Саве. Током Литургије, коју је служио свештеник Бранко Станишић, а у којој је учествовало више десетина верника, извршен је чин светог миропомазања над малим Илијом Павићевићем и његовим рођаком Роком Павићевићем.

Наиме, Илија Павићевић је недавно напунио годину дана. Крштен је на Одељењу за интензивну негу клинике у Коријентесу. Разлог томе је био тај што је беба добила неонаталну сепсу, а родитељи детета су након информација добијених од доктора да је стање детета крајње тешко и да нема много наде да ће оздравити (обзиром да је тровање крви узнапредовало) и да треба да се припреме за најгоре, одлучили да дете што пре крсте. Ступили су у контакт са оцем Бранком koji je исте вечери извршио скраћени обред крштења над малим Илијом. Занимљиво је да отац детета, Јонатан Павићевић, није био крштен у Православној Цркви, али је на питање пароха како ће се звати дечак одговорио да жели да он понесе име њихове крсне славе, име Светог пророка Илије. И заиста силом Духа Светог, Животодавца, чијим се дејством дечак крстио и силом молитава Светог пророка Илије, већ након 24 часа дете је по први пут после дужег времена почело да пије млеко, а стање је убрзо почело да се стабилизује. Доктори су му и сами дали име Беба чудо, а он је након дужег временског периода коначно изашао из болнице и дошао кући доневши са собом обиље радости породици Павићевић.

Све наведено је било разлог да његов отац Јонатан и његов брат Роберто, а затим и њихова браћа од тетке Луцијано и Роко, приме православље и то кроз свету тајну миропомазања. Роберто и Луцијано су то учинили на дан Светог Николаја, примивши Православље из руку митрополита Амфилохија, изабравши том приликом и нова имена, Видо и Сантијаго, а мали Роко се вратио вери прадедовској на дан Светог Саве, изабравши да носи име управо по највећем српском Светитељу.

У литургијској беседи, протојереј Бранко је истакао да је овај велики празник првог Српског Просветитеља и учитеља, увеличан на посебан начин, примањем у недра Цркве њених нових чланова, Илије и Саве. -То је повод за велику радост, јер када се деца рађају од својих родитеља за пролазни, земаљски живот, па се сви сродници радују; колико се данас радују сви наши свети преци окупупљени око Светог Саве, гледајући како се ова деца родише не за живот пролазни и привремени, већ за живот вечни и непролазни. Они су се данас родили Духом Светим из утробе Мајке Цркве и нека би Господ дао јој буду послушни читавог живота и да јој послуже попут светитеља чија имена носе.

Током Литургије се причестио већи број верника, а након Литургије је монахиња Марија (Оливеира), настојатељица манастира Светога Николе, заједно са свим придошлим верницима отпевала химну Светом Сави. Прилогом Силвије Павићевић и њеног супруга, припремљен је и празнични ручак за све присутне.

Извор: Епархија буеносајреска