Светосавска aкадемија у Вашингтону, САД

Светосавска aкадемија у Вашингтону, САД
Светосавска aкадемија у Вашингтону, САД
Светосавска aкадемија у Вашингтону, САД
Светосавска aкадемија у Вашингтону, САД

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја 27. јануара 2018. године српска заједница у главном граду Сједињених Америчких Држава се окупила да свечано прослави свог оца и просветитеља Светог Саву.

После вечерње службе, прослава је почела благосиљањем славског колача у присуству представника дипломатског кора, званичника савезне државе Мериленд, свих образовних организација, културних друштава и великог броја окупљених парохијана и пријатеља Српске православне цркве Светог Луке.

Свечану академију у част Светог Саве водио је г. Бранко Терзић, ађутант Престолонаследника Србије и члан Крунског већа. Академија је отпочела химном Светом Сави коју су заједно отпевали сви учесници програма, под диригнетским вођством попадије Јелене Вранић. Уследили су поздравни говори надлежног свештеника јереја др Василија Вранића и г. Ђерђа Матковића, амбасадора Републике Србије, који свесрдно подржава сва верска и културна дешавања српске заједнице широм Америке.

Представник Републике Српске у Вашингтону г. Обрад Кесић кратко али веома садржајно је говорио о значају просветитељског и државничког рада Светог Саве.

Посебну част цркви Светог Луке и српској заједници у Вашингтону учинио је гувернер државе Мериленд г. Лери Хоган, који је све присутне поздравио писмом. У име гувернера поздрав је уручио г. Луис Борунда, заменик државног секретара.

Част да произнесе Светосавску беседу припала је проф. др Љубици Д. Поповић, дугогодишњој професорки историје уметности на Вандербилт Универзитету. У свом свечаном слову, проф. Поповић је на изузетно занимљив начин представила живот и стваралачки рад Светог Саве. Показавши дијапозитиве важних локација из живота светитеља, писаних докумената који су настали његовим директним настојањем и фресака које су настале још за време његовог живота, проф. Поповић је премостила јаз од 800 година који нас одваја од нашег духовног оца и просветитеља и приближила га његовим чадима која обитавају далеко од српске земље.

У наставку програма свој рад је представила Српска школа „Никола Тесла“ при цркви Светог Луке. Млађа група ученика је одрецитовала песму „Путевима Светог Саве“ аутора Моше Одаловића, а старија група је извела драматизaцију живота Светог Саве аутора Недељка Попадића. Захвалност за успешан рад школе упућена је координаторима Радмили Божић, Марији Еремић и Снежани Ђокић, као и свим учитељима.

Новоосновани дечји хор при цркви Светог Луке представио се песмама Светог владике Николаја „Христос дође међу нас“ и оца Назарија „Holy Saint Sava, Light in the Darkness”. Као и сваке године, најмлађи парохијани представили су се пригодним декламацијама, а дечја фолколрна група извела је сплет игара из Србије.

У програму су учествовали афирмисана пијанисткиња гђа Милица Секулић и Камерни ансамбл „Србијана“, под вођством проф. др Сање Грујић Влајнић. Гђа Секулић је извела избор клавирских композиција српских аутора Корнелија Станковића и Вере Миланковић, док се камерни ансамбл „Србијана“ представио избором српских патриотских и народних песама. Свечани део програма је завршен обраћањем г. Марка Рашевића, председника Поверенства цркве Светог Луке, после чега је уследило вече дружења и весеља.

Настојањем и очинском бригом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, српска заједница у Вашингтону постаје све активнија. Број присутних на Светосавској академији превазишао је сва очекивања. Прослава је протекла у духу заједништва и слоге верног народа који је на најбољи начин заблагодарио Богу на милости коју му је указао заступништвом Светог Саве и који са оптимизмом гледа у будућност кличући с’ љубављу Светитељу Сави.