Светосавска академија у Кливленду

Светосавска академија у Кливленду
Светосавска академија у Кливленду
Светосавска академија у Кливленду
Светосавска академија у Кливленду

Дивно славско јутро у Саборној цркви Светог Саве у Парми улепшала су многобројна деца обучена у народне ношње која су уз своје родитеље, дедове и баке присуствовала светој архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј.

Саслуживали су парохијски свештеник протојереј Драгослав Косић и протођакон Милош Ждралић. Божанску Литургију још лепшом су чинили гласови чланова Српског певачког друштва Његош, а дечји хор је давао свему осјећај анђеоског присуства.

У својој беседи Његово Преосвештенство Eпископ г. Иринеј осврнуо се на прочитано покајничко Јеванђеље, на гордост фарисеја и скромност и страхопоштовање цариника, учивши присутне да је покајање кључ оних правих врата која воде у царство небеско.

Епископ Иринеј срдачно је честитао парохијанима славу, првог српског Архиепископа, светитеља и просветитеља Светог Саву: -Господ је доделио нашем српском народу једног предивног анђела, Светог Саву, који крвари сваки пут када се ми огрешимо.

Владика је подсетио и на речи Светог владике Николаја да се Свети Сава моли за свој српски народ, на одлазак Растка на Свету Гору, велика дела Савиног оца Стефана Немање - Светог Симеоне, на паљење моштију на Врачару од стране Синан Паше и на непоколебљиви и неуништиви светосавски дух у нашем народу. Своју беседу, епископ Иринеј је завршио речима: -Свети Сава је свесрпска слава, заштитник, помоћ, нада и наша капија у небеско царство.

Раздрагана дечица, уз кумове Рената, Јеку, Бисерку и Рената млађег Миклеуша, похрлила су да присуствују и учествују у ломљењу славског колача. Посебнос у се обрадовали кад им је епископ Иринеј поделио украсе којима је славски колач био украшен. По старом српском обичају, кумства за следећу годину прихватила се парохијанка Драгана Мајсторовић са ћеркама Василијом Кохут и Јеленом Себастијан.

После Литургије, светосавска прослава наставила се ручком у свечано уређеној пуној црквеној сали. Прослави су се придружили и протонамесник Драган Гороњић, архијерејски намесник кливлендски из цркве Светог Димитрија у Акрону, јереј Синиша Хрвачевић из цркве Светог Георгија у Лорејну и сестра Анастасија из манастира Марче. После ручка, одржан је програм у славу и част Светог Саве са наступима хора, солистичког и групног певања, рецитовања и фолклора. Деца су поносно показала свој уложени труд, а испраћена су аплаузима и похвалом свих присутних и Његовог Преосвештенства г. Иринеја.

Извор: Епархија источноамеричка

Светосавска академија у Кливленду
Светосавска академија у Кливленду
Светосавска академија у Кливленду
Светосавска академија у Кливленду