Васкршњи оброк: Акција ученика веронауке

Васкршњи оброк: Акција ученика веронауке
Васкршњи оброк: Акција ученика веронауке
Васкршњи оброк: Акција ученика веронауке
Васкршњи оброк: Акција ученика веронауке

Друге седмице Великог поста, ученици ОШ „14. октобар“, Гочка бр. 40, Раковица, са својим вероучитељима Милованом Парезановић и Младеном Весићем започели су хуманитарну акцију под називом „Васкршњи оброк“, уз одобрење директора школе Милене Секулић Одаловић.

Вест која је кружила кроз учионице гласила је: „Приближава се највећи хришћански празник - Васкрс. Пружа нам се прилика да, као и увек, покажемо своју хуманост и доброту. Овога пута помоћ је потребно пружити корисницима Црквене кухиње Верског добротворног старатељства у Београду на адреси Француска 31. Ова кухиња дневно обезбеди око 2000 оброка, а за многе Београђане то је и једини оброк у току дана. Да бисмо учествовали у хуманитарном раду и помогли нашим суграђанима, потребно је да у наредном периоду,  на што ефикаснији начин, прикупимо што више неопходне помоћи. Помоћ може бити у виду намирница трајног карактера: конзервирана храна, уље, брашно, тестенина, пиринач, палента, шећер, со, зачини. Акција ће трајати до 23. марта. Помоћ можете оставити у просторији.“

Ученици су се одазвали у великом броју и сакупљено је следеће:

 • Тестенина (макароне и шпагете) - 71 паковање
 • Брашно (пшенично, кукурузно и палента) - 80 килограма
 • Шећер - 39 килограма
 • Со - 10 килограма
 • Конзерве - 30 комада
 • Пиринач - 20 паковања
 • Уље - 20 литара
 • Супа - 26 кесица
 • Зачини (у кесицама, кечап, парадајз сос) - 8 комада
 • Гриз - 4 паковања
 • Паштете - 39 комада
 • Пудинг - 6 кесица
 • Пиринач - 20 паковања
 • Кекс - 9 кутија

Међу намирницама пронашла се и по неко паковање кафе, чаја, бомбоњера, ратлук, тегла цвекле, крем, цедевита, ситни слаткиши, пасте за зубе, тоалет папир... На крају треба напоменути да се међу намирницама пронашло и три огромне кесе са гардеробом.

У среду, 28. марта 2018. године, ученици шестог разреда: Тара Чош (VI/1), Александра Анчић (VI/6) и Никола Несторовић (VI/6) посетили су, са својим вероучитељем Милованом Парезановић, Верско добротворно старатељство у улици Француска 31 пред сам ручак за кориснике ове Богом дане установе. Ученици су имали прилику да се лично увере какво су дивно дело учинили пред највећи хришћански празник. Уз благосиљање окупљених корисника кухиње за прикупљењу помоћ, као и ведрих и насмејаних радника и волонтера у ВДС-у ученици су обишли скоро све просторије и разговарали са службеницима ВДС-а, волонтерима, као и са корисницима кухиње.

Међу стотинама корисника, замолили смо господина Божидара, корисника црквене народне кухиње, да ученицима каже нешто о свом животно путу,  колико дуго и због чега долази у ВДС. Сазнали смо јако тужну исповест, где он са својом супругом и малом пензијом долази у кухињу да би прехранио своју унуку, ученицу другог разреда основне школе, јер му се ћерка упокојила. То је оставило јак утисак на ученике, виделе су се сузе у њиховим очима. Господин Божа их је посаветовао да заврше школе и да буду добри људи, иако то они већ јесу, чим су дошли да посете кориснике ВДС-а и да помогну колико је то у њиховим дечијим могућностима.

Пролаѕећи поред кухињеученици су почашћени прженим кромпиром и разним слатким пецивима, а затим су били гости ђакона Бранислава Јоцића и уз диван разговор ученици су се окрепили соком, а на дар су добили по три књиге. Деца су том приликом упознали библиотекара, компјутерског оператера, завирили у просторији за часове страних језика као и апотеку. Ученици су обећали да ће своје искуство пренети својим вршњацима, а првом приликом одазваће се волонтирању у ВДС-у, као и да ће самоиницијативно долазити и доносити одређену помоћ.

При повратку у школе, око 13,30 часова стигло је возило ВДС-а да преузме прикупљену помоћ. У акцији су учествовали ученици шестог разреда, како у објекту у Кнежевцу, тако и у објекту на Лабудовом брду. 

вероучитељ Милован Парезановић

Извор: ВДС