Папа примио јерменске црквене и државне великодостојнике

Папа Фрања је примио данас у четвртак великодостојнике Јерменске Апостолске Цркве и председника Јерменије Сержа Саркасијана, док је црквену делегацију предводио јерменски апостолски католикос Карекин II, као и антелијски католикос Арам I. У наставку је Папа у присуству ових високих гостију открио нову бронзану статуу јерменског монаха и светитеља Григорија од Нарека. Наиме, папа Фрања је овог мистичара и писца, који је  живео негде око 1000. године, још 2015. године прогласио за учитеља Цркве.

Председник Саркасијан је уручио Папи приликом његове посете Јерменији 2016. године малу статуу овога светитеља, према чијем узорку је јерменски скулптор Давид Ереванци израдио бронзану статуу високу 2 метра, која је пре две недеље постављена у Ватиканским вртовима.

Као црквене учитеље („докторе универзалне Цркве“) Римокатоличка Црква уважава оне светитеље који имају посебан значај за црквено учење.

Свети Грегор Нарешки рођен је 950. године у Анзевацику, а умро је 1005. године у једном манастиру у Нареку. Оба ова места налазе се данас у Турској. Манастир и гроб Нареков разорили су Турци 1915. и 1916. године. Спомен на овог светитеља је 27. фебруар.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)