Зборник радова ученика основних школа Раковице

Велики одмор 3 - литерарни радови ученика основних школа Раковице и ликовни радови са конкурса „Пријатеља деце Раковице“; издавач Књижевно друштво Раковица, 2018.

Зборник радова ученика основних школа Раковице на 80 страна обухвата песничке и прозне радове као и ликовне радове у двогодишњем периодушколске 2016/ 2017. и 2017/2018. године. Радови су одабрани и вредновани на конкурсима Пријатељи деце Раковице и Београда. У Зборнику је објављено 38 поетских, 26 прозних, 20 ликовних радова ученика и 8 фотографија са одржаних манифестација. Жири овогодишњег конкурса Књижевног друштва Раковица Божидар Тимотијевић имао је тежак задатак да у мноштву одличних литерарних радова изабере и награди или похвали најбоље. Структура књиге коју потписује г. Никола Рајаковић, председник Књижевног друштва Раковица, обухвата два нанизана венца поетских и прозних достигнућа малих-великих људи, песника и прозаиста.

Уводно слово пише мр Стеван Стевуљевић, председник Актива директора раковачких школа, а поговор са поднасловом Маштај и сањари да би могао описивати стварност у садашњости пише проф. Никола Рајаковић, док лектуру овог Зборника који отвара трезоре и кључеве душе потписује Јасна Чутурило, а коректуру протођакон Радомир Ракић. Гостујући песници су Добрица Ерић, Мошо Одаловић и Даринка Бела Томић. 

Подсећамо на стихове Добрице Ерића из песме Сви моји преци, јер све што је овде написано ода је прецима, роду нашем, небу, земљи. животу, игри, радости... ода, свему што живот значи:

Сви моји Преци, које често сањам
Били су Срби, и ја им се клањам.
Полуписмени тежаци, горштаци
И горосече, али Православци...
И ја, њин потомак и дужник, од главе
До пете, земљољубац и ђак Светог Саве...

У радовима ученика препознаје се ова духовна нит, али и дечја безазленост и искреност срца, промишљеност, мудрост, запитаност; око којим опажају живот, рука којом нижу речи, реченице, стихове и саставе праве низ поука и порука који су кључеви за отварање трезора душе, како је то у задатој теми.

За ову годину конкурсом је понуђена слободна тема за обраду песама и кратких прича, уз подстицајни слоган „Отвори трезор своје душе“. Пристигло је преко четири стотине литерарних радова ученика из свих основних школа Раковице. Стручни жири у саставу: Братислав Магдић, Аница Перић и Даринка Бела Томић, имали су деликатан задатак да, сходно пропозицијама конкурса, одаберу најуспелије радове и да ствараоцима поделе одговарајућа признања 

И заиста су  отворили трезор своје душе свакоме и за свакога, неосетно, лако и допрели до срца родитеља, учитеља, професора, читаоца... Похваљене и награђене песме и кратке приче које су штампане у овом Зборнику представљају благо пронађено у трезору срца и стваралаштва наше деце.

Свеукупни победник VIII литерарног конкурса Божидар Тимотијевић за школску 2017/2018. годину је Бошко Кукањац, ученик петог разреда  ОШ „Франце Прешерн“, коме је припала главна награда - златник са ликом Светог Саве, за песму „Светиња“:

Небо је прекрила прозрачна магла.
У белом диму Сунце се крије.
Зелено брдо и поље житно
У хладној роси тихо сније.

На врху горе камена црква
Одважно стоји, бешумно бруји.
С миром ненарушеним кроз векове, 
Ко стена у речној немирној струји...

Овог јутра поново звони,
А одјек плови кроз брда и села.
Све, ко по наредби, одмах се наклони,
Цркву слуша планина цела.

Прво место из области прозе освојили су Невена Милошевић, ОШ „Коста Абрашевић“, за прозни састав Отвори трезор своје душе: Сваки човек има душу. Душу која као велико и дубоко море скрива велике тајне. Некима је душа испуњена љубављу према другу, другарима. Некима је душа пуна када добију петицу, играчку. Некима када оду на море. Неком када добије чоколаду... Мени је душа пуна када су сви око мене здрави, весели и срећни...

Алекса Јукић, ОШ „Ђура Јакшић“, за причу Као да ми пахуља шапуће, дели прво место. Из области поезије прво место су освојили Павле Чочовић, ОШ „Коста Абрашевић“, за Љубавну песму и Анастасија Антанасијевић Говедарица, ОШ „Владимир Роловић“, за песму Још увек си ту

Из области прозе друго место су освојили: Василије Јанковић, ОШ „Никола Тесла“, за причу Занимљив животињски свет и Тамара Видаковић, ОШ „Франце Прешерн“, за прозни састав Отвори трезор своје душе:

Моја душа је бескрајно пространство прошарано свим бојама света и дубоко закључано у трезору, близу мога срца. Касније све почиње... Најзад, моја душа је највише обојена топлим бојама маминог загрљаја, татиног осмеха и сестриниских савета. Те боје греју моју душу, штите је и тамне облаке претварају у снежно беле латице цвећа.

 Из области поезије,  друго место су освојиле Јана Томовић, ОШ “XIV октобар“, за песму Детлић, Анастазија Манојловић, ОШ „Ђура Јакшић“, за песму „Ливадско цвеће“ и Анђелија Станковић ОШ „Никола Тесла“, за песму Доказ љубави.

Из области прозе треће место су освојили: Нина Вукотић, ОШ '“Никола Тесла'“ 4/3, за прозни рад Божићна прича и Луна Костић, ОШ „Иво Андрић“ 6/4, за прозни састав Лепота живљења, а из области поезије, треће место су освојиле Елена Мајсторовић, ОШ ''Никола Тесла''  4/3, за песму  Ручни рад и Теодора Живадиновић, ОШ „Франце Прешерн“ 6/1, за песму Зар је важно.

Зорица Зец