Светосавска приредба на Богословском факултету

Светосавска приредба на Богословском факултету
Светосавска приредба на Богословском факултету
Светосавска приредба на Богословском факултету
Светосавска приредба на Богословском факултету

Уочи спомена Недеље о раслабљеном, 26. априла 2018. године са почетком у 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, као изванредан вид сарадње факултета и школе као мисионарског и простора вежбаонице за студенте богословља, вероучитељица Јасминка Милинковић са колегама ОШ „Змај Јова Јовановић“ са Вождовца приредила је хуманитарну представу „Живот, монашење и Свети Сава у савремено доба“ за помоћ двома ученика поменуте школе.

Уједно то је била одлична прилика да се студентима, будућим вероучитељима и свештеницима - посленицима на њиви Господњој свуда у свету, представи још један простор за мисију Свете Цркве какав је школски али и поред редовне наставе то је други облик образовно-васпитног рада - ваннаставни у ком се савршено може реализовати све оно што такође има везе и смисла са животом Цркве и сваког човека у Њој.

У представи учествује око стотину учесника од првог до осмог разреда што нам такође показује склоност вероучитеља и једна дивна особина а то је да се сва деца или што више њих укључи и ангажује јер морамо „свима бити све, не би ли неке задобили...“ Заједно са својим колегама наставницима и вредним и марљивим ученицима, а најпре по одобрењу Управе поменуте школе и директорке гђе Весне Животић, вероучитељица Јасминка Милинковић је показала све оне дарове које један вероучитељ данас треба да поседује а најважнији је и највећи један - а зове се љубав - према катихетском позиву, деци, родитељима и сваком запосленом у школи. Јасминка је свима присутнима, најпре студентима, показала и разјаснила шта морамо и какве таланте требамо поседовати у част и спремност на вероучитељску делатност.

Вредно помена је и то да Православни богословски факултет од академске 2014/2015. године новом акредитацијом, поред матичних богословских предмета, предвиђа и наглашава важност педагошко-катихетског рада у оквиру саме образовне установе и тако упућује своје студенте у школске просторе на територији Архиепископије београдско- карловачке, као централне епархије, где на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи који се потписује за сваку школску годину од стране Педагошко-катихетског института при факултету, пружа својим студентима све потребне компетенције и спремност за улазак у школе наком стечене дипломе првог и другог степена студија, што директно доноси самом унапређењу православног катихизиса - верске наставе у систему образовања држава у којима се предаје.

Стефан Недић, студент IV године ПБФ УБ