Папа Фрања: Деци су потребне границе у интернету

По мишљењу папе Фрање, децу је неопходно водити путем свесног употребљавања интернета. Деца у својој природној радозналости не поимају границе наспрам „ружних и рђавих“ страна интернета, рекао је Папа у миси у понедељак у Санта Марти. Они који одрастају, морају да добију помоћ како у жељи за корисним знањем не би постали „заточеници своје радозналости“.

Папа Фрања се залаже за осећај стида према одређеним садржајима: „Ово не испитујем, ово овде не гледам, ово нећу.“ „Лоша радозналост“ прати човека као искушење кроз читав живот. Границе се прекорачују у оном пољу где је реч о „чепркању по животу другога“ или пак о клевети, изјавио је папа за ватиканску информативну службу Vatican News.

Насупрот томе стоји „добра радозналост“ апостола у Јеванђељу: „Они хоће да знају шта ће се десити након Васкрсења, и Исус одговара уверљиво, не тражи изговоре и обећава им Светог Духа, Који ће их – како Он каже – све научити и упутити, а и подсетити на све оно што им је Он казао.“

Свети Дух, пак, не долази са свежњем сведочења и информација. Мера Духа Светог јесте отварање човековог срца. „Он нам даје сведочење за овај тренутак, одговор за овај час. Свети Дух је пратилац, пратилац пута хришћанског“, додао је папа Фрања.

Извор: Катпрес (с немачког о. Никола Баловић, Фелдкирх)