Освећење темеља за крст на Столовима

Освећење темеља за крст на Столовима
Освећење темеља за крст на Столовима
Освећење темеља за крст на Столовима
Освећење темеља за крст на Столовима

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин осветио је 2. јуна 2018. године, на дан Светог мученика Талалеја и Преподобног Стефана Пиперског , темеље за крст на Столовима изнад манастира Жиче.

Иницијативу за подизање крста покренуло је Планинарско-смучарко друштво „Гвоздац“ из Краљева 2007. године. Крст ће, ако Бог да, бити висок 33,5 метара симболично броју Христових земаљских година. Радове је успорио земљотрес у Краљеву 2010. године и поплаве 2014. године. Но, трудом  Друштва и чланова Одбора за подизање крста ипак су постигнути добри резултати, захваљујући разумевању Градске управе и помоћи јавних комуналних предузећа, приватних предузећа и грађана Краљева, околине, и појединица из дијаспоре.

Прошле јесени је урађен темељ са постољем за крст, на коти од 1375 метара надморске висине, одакле је довидна велика територија Србије.

Освећењу су присуствовали свештеници, заменица градоначелника Краљева гђа Марица Мијајловић, представници Војске, Полиције, Жандармерије и других установа Града Краљева, помагачи, приложници и пријатељи Друштва.

У име Друштва и Одбора за подизање крста, после чина освећења темеља, захвалио је протојереј-ставрофор Љубинко Костић, посебно епископу Јустину и свим досадашњим помагачима уз позив да се својим даром што већи број људи угради у овај задужбинарски подвиг.

У свом говору епископ Јустин се осврнуо на значај овог богоугодног подухвата: -Ово је велики дан за све нас житеље овога краја, јер где год се о крсту мисли и говори, то је велико дело. Крст је симбол милосрђа и љубави Божје према палом роду људском. Господ је на крсту пролио своју скупоцену крв, да спере грехе наше, и нама поново пропути пут у Царство Божје. Крст је симбол, који повезује Бога и човека. Ко приклони главу своју под моћну руку Божју, он постаје силан и моћан. Човек све може, али само са Богом. У цркви кроз свете тајне доживљавамо поново Бога и у Њему се поново рађамо. Крст подижемо не у славу своју, већ у славу Божју. Бог је љубав, у Њему се крећемо, у Њему живимо и Њега хоћемо. Њему нека је слава у векове векова, поручио је владика Јустин.

Извор: Епархија жичка