Представљена књига о попу Вулу Глиговићу

Представљена књига о попу Вулу Глиговићу
Представљена књига о попу Вулу Глиговићу
Представљена књига о попу Вулу Глиговићу
Представљена књига о попу Вулу Глиговићу

Књига „Поп Вуле Глиговић, јунак, пјесник и видовњак“, аутора Чеда Баћовића представљена је 2. јуна 2018. године у Словенском културном центру у Никшићу.

У промоцији је учествовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је казао да је о попу Вулу Глиговићу слушао још у детињству од предака и памтиша интересантне приче, сећања о овом свештенику који је био специфичан по много чему. У народу се причало да је његова молитва за кишу или очување усјева била јака, па ипак, најчешће се помињао, подсетио је Владика, његов приговор књазу Николи због Бањана у Колима, јер је био осетљив на редослед помињања јунака и изостављање заслужних.

-Био је човек јаког карактера, а ако се осврнемо на његове учитеље биће нам јасније откуд такав карактер. Наслиједио га је, наравно, од својих родитеља, ђедова, предака, али су много важни и учитељи, а имао је за учитеља оног, кога се Бањани до дана данашњег сјећају, а то је, поред митрополита Саве Косановића, најзаслужнији духовник у Бањанима, игуман Теодосије Мишковић. Школовао се у Косијереву, тада је игуман манастира био чувени Теодосије, мудрац, духовник, дипломата, прави народни вођа и учитељ, казао је владика Јоаникије, додајући да су му учитељи били и Јефтимије, Теодосијев рођени брат, такође духовник, калуђер и још неколико косијеревских монаха.

Изузетан примјер од раног детињства имао је, по речима Преосвећеног Епископа, и у свештеномученику Крсту Копривици и то су били духовници у његовом животу, који су утицали на формирање карактера свештеника Вула Глиговића, кога и данас помињемо.

-Поп Вуле Глиговић, рођен 1844. у Кленку, у Бањанима, припада плејади знаменитих бањских и не само бањских духовника, поред владике Саве Косановића, игумана Теодосија Мишковића, попа Крста Копривице, попа Шпира Вуловог Глиговића, из новијег времена игумана Лукијана Зечевића и многих других који ишту спомена, јер је људско сјећање крхко и варљиво, а књига најтрајнији споменик, рекао је Чедо Баћовић.

-Књига „Поп Вуле Глиговић“ је сачињена мозаично, има прича и анегдота, пјесама у славу попа Вула Глиговића. Четири изванредне приче забиљежио је протојереј-ставрофор Марко Ђурковић у књизи „Искушења у злим временима“. Све је то допринијело да лик попа Вула Глиговића буде што животодајнији и пластичнији, оценио је Баћовић.

Професор Веселин Матовић, рецензент књиге, је казао да је ово дело инспиративно не само због осветљавања лика попа Вула Глиговића, знаменитог свештеника, племеника, ратника, једног од најугледнијих Бањана и Рудињана у његовом времену, него и у смислу осветљавања целе породице Глиговић, која је, у кратком времену, дала низ веома значајних личности које својим значајем и угледом надилазе локални простор.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка