Владика Кирило богослужио крај моштију Светог Василија

Владика Кирило богослужио крај моштију Светог Василија
Владика Кирило богослужио крај моштију Светог Василија
Владика Кирило богослужио крај моштију Светог Василија
Владика Кирило богослужио крај моштију Светог Василија

Његово Преосвештенство изабрани Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички г. Кирило служио је 10. јула 2018. године свету архијерејску Литургију у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Горњем Острогу поред моштију Светог Василија.

Саслуживали су протојереј Бранко Вујачић из Подгорице и острошка сабраћа јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, уз молитвено учешће бројног монаштва и поклоника пристиглих из разних крајева света дошли на поклоњење Острошком Чудотворцу.

Након причешћа верних, сабране је беседом поучио владика Кирило: -Свети Василије у острошкој светињи точи изворе живе воде. Он је ишао Христовим путем до посљедњег свога даха и тако је он сам постао Чудотворац извор живе воде која тече у живот вјечни, казао је Владика и додао да долазећи у острошки светињу увек се сећа псалма `Казниће те праведник милошћу и уобличиће те, уље грешника да не намасти главу моју`.

-Када нам Господ или светац Божји учине милост, када нам опрости гријехове, са том милошћу нас највише уобличава. То не значи да ако овдје приступамо и добијемо опроштај, да треба да се вратимо и наставимо са чињењем тога гријеха, него да доживимо ту бесконачну милост Божју према нама, који нам опрашта тај гријех, али нас и изобличава и упућује да уље грешника не намасти главу нашу, казао је владика Кирило.

Подсећајући на речи апостола Павла о светој тајни брака, Владика је казао: -Данас је све више младих који се не жене и не удају до касних година, неопредијељени су и не знају на коју ће страну, а све због човјековог мудровања које је препрека духовном животу. Човјек није изоловани систем. Наш Бог је тројичан, обитава у три лица. Тако је и човјек биће заједнице. Не може човјек да се затвори у себе. Мора да се отвори, али на правилан начин наравно, казао је, између осталог, владика Кирило.

Заједничарење острошке братије и верног народа са владиком Кирилом настављено је у Доњем манастиру.

Извор: Митрополија црногорско-приморска