Интернационалне хорске свечаности у Нишу

Интернационалне хорске свечаности у Нишу
Интернационалне хорске свечаности у Нишу
Интернационалне хорске свечаности у Нишу
Интернационалне хорске свечаности у Нишу

Kамерни хор Смера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и диригент Раде Радовић освојили су Гран при на престижним Интернационалним хорским свечаностима одржаним од 5. до 8. јула 2018. године у Нишу.

Победу су остварили у конкуренцији десет углавном академских хорова из Москве, Софије, Београда, Атине, Сегедина, Новог Сада и других градова. Упечатљиви наступ Kамерног хора изазвао је одушевљење не само код присутне публике већ и стручне јавности. Kамерни хор је интерпретирао веома захтеван програм:

  • Плотију вољеју, стихиру хиландарског напјева;
  • Kорнелије Станковић: Догматик шестог гласа;
  • Kонстантин Шведов: Символ вјере;
  • Војин Kомадина: Пјесме Јање Чичак;
  • Радомир Петровић: Сватовске шаљивке.

Интернационалне хорске свечаности у Нишу је најстарија манифестација ове врсте у овом дијелу Европе, ове године је прославила јубилеј - 60 година од оснивања. На отварању фестивала Хор и оркестар РТС из Београда је извео Kармину бурану Kарла Орфа на великој Летној позорници Нишке тврђаве, где су били и такмичарски наступи хорова. Преко 400 учесника, певача, диригената, људи из струке, критичара - амбијент је овог особеног и динамичног фестивала, који је имао и изузетно богат пратећи програм.

Kада се све то узме у обзир, овај велики успех Kамерног хора има и додатни значај: снажну промоцију Музичке академије и Универзитета у Источном Сарајеву. Kамерни хор је, као победник такмичења наступио и на затварању фестивала испраћен овацијама присутне публике. Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву

Извор: Митрополија дабрободсанска