Састанак Катихетског одбора Епархије осечкопољске

Са благословом владике Херувима, у оквиру Катихетског уреда Епархије осечкопољске и барањске именован је Катихетски одбор. Чланови одбора су: Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, председник Катихетског уреда, јереј Вукашин Цветојевић, управник Катихетског уреда, јереј Горан Тодоровић, јереј Марко Шукунда, ђакон Срђан Лукић и Мирослав Мишановић.

У Епархијском двору у Даљу 10. августа 2018. године по први пут се састао новоименовани Катихетски одбор. Састанаку је претходила света Литургија у дворској капели посвећеној Светом првомученику и архиђакону Стефану. Литургијом је началствовао јереј Горан Тодоровић из Бијелог Брда, а саслуживали су протонамесник Немања Клајић из Мирковаца и ђакон Радован Арсеновић из Трпиње. 

У радном делу састанка расправљало се о многим актуелим темама везаним за подручје унапређивања верске наставе и усавршавања вероучитеља на просторима Епархије осечкопољске и барањске. Катихетски одбор је донео следеће одлуке:

-За своју славу и заштитника, како Катихетског уреда тако и свих вероучитеља у Осечкопољској и барањској епархији је изабран Свети Кирило Јерусалимски, који је познат по својим Катихезама, односно подучавању људи истинама вере;
-Кључно питање стручности и компетенција вероучитеља у свим средњим школама је решено на простору целокупне Епархије;
-Констатовано је да постоје подручја у Епархији где има ученика православне вере, али се не зна њихов тачан број и нема организоване верске наставе у тим местима. Ово је стављено као примарно и горуће питање које захтева решење;
-Покренуто је разматрање планова и програма, односно прилагођавања верске наставе у вртићима и предшколским групама.

Састанак је окарактерисан као веома успешан јер - иако је био први састанак овог типа - на њему су донете важне и чврсте одлуке везане за унапређивање верске наставе. Такође, веома битна чињеница јесте да се утврдио јасан план и приоритети којима треба да се тежи, да би мисија у проповедању Христовог имена била што плодотворнија и успешнија.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска