Папа путује у Ирску

Предстојећа Папина посета Ирској уређена је поводом Светског породичног конгреса,  земљи у којој се 78% становништва изјашњава за католике. Када је његов претходник Јован Павле II дошао у Ирску 1979. године, сусрео је сасвим други свет. Само на миси у даблинском Феникс парку окупило се, према званичним подацима, 1,250.000 људи, што је трећина од целокупног становништва. Папа је тада хвалио Ирце због њихове чврсте вере, али их је и упозорио да уважавају светост живота, неразоривост брака и сам смисао људске сексуалности. 39 година касније ове његове речи као да су биле упућене другим људима, јер се ирско друштво у међувремену веома променило.

Наиме, године 2015. Ирска је била прва земља на свету која је изједначиле хомосексуалне и традиционалне бракове. Мада је Ирска Црква апеловала на Ирце да гласају против тзв. „хомо-брака“, већина становника, њих 62%, гласали су за реформу  установе брака као таквог. Па и приликом референдума о побачају Црква је остала беспомоћна, и у мају месецу ове године Ирци су гласали против најстрожијег закона о побачају на свету.

Папа Фрања путује 25. августа 2018. г. у Ирску, која није иста Ирска као она земља коју је посетио његов претходник. Проценат развода бракова у поређењу са европским разводима са 4,7% још увек је низак; стопа рађања са 14 рођења на 1000 становника веома је висока, још увек 41,3% становништва бар једном недељно иду на мису. Међутим, кад је претходни Папа посетио Ирску, развод брака није био ни могућ, а стопа рођења са 18 деце на 1000 становника била је знатно виша од данашње. Тада је 87% становништва макад једном присуствовало миси.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)