Патријарх Кирил посветио вече 40-годишњици кончине митрополита Никодима

Патријарх московски и све Русије Кирил допутовао је 4. септембра 2018. у Петроград да учествује у обележавању 40-годишњице кончине свога учитеља и духовног наставника, митрополита лењинградског и новгородског Никодима (Ротова) (15.10.1929. – 5.09.1978.). По приспећу у северну престоницу Патријарх се упутио у Петроградску духовну академију. Овде је митрополит Никодим изучавао богословске науке, а и много се потрудио да се ова Академија не затвори за време Хрушчовљевог гоњења Цркве. На улазу у Академију предстојатеља Руске Цркве дочекали су митрополит петроградски и ладошки Варсонуфије и ректор Академије епископ петерготски Серафим.

Свјатејши је посетио Академијин храм Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, па се упутио у свечану салу у којој је приређена академија поводом 40-годишњице смрти митроополита Никодима. Академији је присуствовало велики број архијереја Руске Цркве, професора и ректора духовних школа, многе старешине појединих значајних цркви и представници градских власти.

Епископ Серафим је рекао на отварању да је митрополит Никодим био човек који је радио у време борбеног атеизма, али је са чврстом вером гледао на будућност када Црква у нашој отаџбини опет може слободно и јавно да проповеда, да учи и просвећује народ који јој је поверен на духовно старање и одговорност. Сигуран сам у то да је овај јерарх учинио све како би наступио препород Цркве, чега смо ми сведоци данас, истакао је епископ Серафим.

Предавање о животу митрополита Никодима и његовом архијерејском служењу одржао је митрополит Варсонуфије. Он је истакао да у историји Руске Цркве има личности по чијим именима се могу називати читаве епохе. Такав човек је несумњиво митрополит Никодим. Он није тек живео у свом времену, него се предавао на добро Цркве. Високопреосвећени је  у наставку истакао да је делатност митрополита била многострана. Он је од 1963. до 1978. године био епархијски архијереј Лењинградске (петроградске) епархије – 30. архијереј од њеног оснивања. Када је био постављен на ту важну катедру, био је један од најмлађих митрополита - имао је свега 34 године.

 Није био типичан архијереј свога времена. Уместо да мирно седи на катедри, како су хтеле власти, Владика се бавио реформисањем многих страна црквеног живота како би их поставио на право место.

Посебна његова брига биле су лењинградске духовне школе, које су за време митрополита Никодима биле визит-карта како епархије, тако и целе Руске Цркве. Није тајна  да су совјетске власти почетком 60-година планирали њихово затварање. Познато је да је архипастир био спреман да дође управо на лењинградску катедру како би радио на томе да се то не дозволи.

Схватајући важност богословског образовања за будуће свештенике, а да би одбранио Академију од затварања, основао је афро-азијски факултет на којем су студенти из иностранства стицали богословско образовање. После овога питање њеног затварања никада није постављано.

Последње богослужење у граду на Неви митрополит Никодим је савршио 5. августа у храму Свете Тројице. Кроз месец дана, 5. септембра, отишао је ка Господу. Окончан је недугачки животни век овог достојанственог црквеног мужа који је својим примером и беспрекорним служењем Руској Цркви ушао у њену историју, не само као друштвени и црквени радник, него и као архипастир који је у славу Господа нашег Исуса Христа полагао душу своју за људе, завршио ј е митрополит Варсонуфије.

Затим је изведена литерарно-музичка композиција у спомен на митрополита Никодима пропраћена са фотографијама и видео материјалом. Певало је више хорова, углавном Петроградске духовне академије и семинарије. Свечаном скупу се обратио и патријарх Кирил.

Извор: патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)