Међуцрквена делегација у Министарству унутрашњих послова у Бечу

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, као члан Међуцрквене делегације, посетио је Министарство унутрашњих послова у Бечу и гђу Каролину Етштадлер, високу чиновницу у Влади Републике Аустрије.

У делегацији су били главни секретар Аустријске бискупске конференције велечасни Петер Шипка, лутерански бискуп Михаел Бинкер и други. Представници међуцрквених тела нагласили су неопходност учешћа цркава у промишљању о будућности Европе и изнели мишљење да Црквама, као најстаријим факторима у стварању европске платформе, такође треба омогућити учешће у политичком дискурсу. Цркве су принципијелно веома близу народу и његовом опиту живота и могу добро да тумаче праведне захтеве народа у грађанско-политичким питањима.

Државни секретар гђа Каролина Етштадлер (Dr. Karoline Edtstadler) је као репрезентант организовала овај дијалог у име Владе Републике Аустрије, која је у другој половини 2018. године преузела ротирајуће председавање Европском унијом. Централне теме овог сусрета биле су субсидијарност и солидарност, иступање Велике Британије из ЕУ, социјална политика ЕУ, проблем азиланата и миграција, интеграција Западног Балкана и политика о климатским променама.

Иначе, сусрети овакве врсте устаљени су и одржавају се редовно поводом преузимања шестомесечног ротирајућег председавања у Европској унији.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска