180 година храма Успења Пресвете Богородице у Тешици

180 година храма Успења Пресвете Богородице у Тешици
180 година храма Успења Пресвете Богородице у Тешици
180 година храма Успења Пресвете Богородице у Тешици
180 година храма Успења Пресвете Богородице у Тешици

Поводом великог јубилеја, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Тешици.

Испред храма подигнутог пре 180 година Владику су свечано дочекали мештани Тешице, а деца у народној ношњи су архијереја обасули латицама цвећа. Епископу су саслуживал иигуман манастира Наопаре архимандрит Дамаскин, протојереј-ставрофор Мирољуб Стојановић, архијерејски намесник алексиначки, протојереј Владица Савић из нишког Саборног храма, јереји Радиша Лазић, парох гредетински, Милан Ристић, парох витковачки, Милан Живановић, парох житковачки, и Новица Илић, парох грејачки.

Током торжествене Литругије, у чин протојереја-ставрофора произведен је парох тешички и старешина храма Успења Пресвете Богородице презвитер Јован Живановић, а у чин протојереја парох алексиначки презвитер Горан Поповић.

Уз бројни верни народ у светој Литургији су узели учешће и појци хора „Свети Никола“ из Алексинца под диригентском палицом гђе Марине Гавриловић.

Због показане љубави и несебичне помоћи показане приликом обнове храма Успења Пресвете Богородице, архијерејске грамате добили су Скупштина Општине Алексинац, Месна заједница Тешица, гђа Мила Нешковић Буцолих, господа Ненад Младеновић, Сава Костадиновић, Љубиша Стојановић, Драган Стојиљковић, Велимир Јанковић, Саша Стојиљковић и Драгољуб Јанковић.

-Сваки храм је сазидан на темељу вере. Тако је и овај храм сазидан на темељу вере наших предака који су живели на овим просторима. То је она вера за коју је Господ рекао Светом апостолу Петру: `Ти си Петар, што значи стена, камен, на коме ћу сазидати Цркву своју и ни врата пакла неће јој одолети.` Не мисли овде Господ на самог Светог апостола Петра, него мисли на ону веру коју је (он) исповедио у Њега као Сина Божјега Јединородног.

После свете Литургије уприличен је културно-уметнички програм. Играчи фолклорног ансамбла из Тешице одиграли су сплет игара, после чега је приређена трпеза љубави.

Храм Успења Пресвете Богородице у Тешици подигнут је у време јереја Стојана Поповића 1839. године. Освећен је на Велики четвртак 1839. године од стране игумана манастира Светог Романа у Ђунису архимандрита Саве Петровића. У време Другог светског рата, фреске у храму су знатно оштећене, а 1948. године Јужна Морава је поплавила цркву у висини од једног метра. У периоду од 1997. до 2000. године црква је реновирана. Антиминс је освећен 1973. године и потписан руком Епископа жичког Василија Костића, администратора Епархије нишке. Поред цркве налази се Парохијски дом подигнут у периоду од 2007. до 2010. године трудом свештеника Горана Поповића.

Извор: Епархија нишка