Нобелова награда за мир Денису Муквегеу и Надији Мурад

Денис Муквеге, лекар гинеколог из Демократске Републике Конго, и Надија Мурад, млада јазидска активистикиња, овогодишњи су добитници Нобелове награде за мир.

Обоје добитника значајно су допринели усмеравању пажње јавности на ратне злочине. Захваљујући њиховом раду, тема сексуалног насиља у рату и оружаним сукобима постала је актуелна у међународним медијима, пише у објашњењу Одбора.

Од ропства до борбе за људска права

„Што ме више дотиче зло, све више у себи проналазим оно чему су ме подучили моја мајка и мој народ, а поврх свега Божју снагу која ме никада није напустила. Што ме више дотиче зло, све више проналазим добро које је у мени…”, рекла је у једном интервјуу за ватикански радио Надија Мурад Басе Таха, 25-годишња амбасадорка Уједињених нација за достојанство лица која су преживела трговину људима.

Надија је три месеца била робиња милитаната самозване Исламске државе. Након што су јој у августу 2014. године убили шесторицу браће и мајку, Надју су, заједно с њене две сестре, припадници паравојних јединица присилно одвели из села Кочо на северу Ирака у Мосул. После три месеца заточеништва успела је побећи и од тада сведочи о зверствима која су почињена против њеног народа.

Уприкос толиком болу и насиљу које је нането њој, њеној породици и толиким невиним језидским девојкама, Надија Мурад и даље прича о добру, љубави и молитви.

Борба против силовања као најјефтинијег оружја у ратним сукобима.

„У свету изопачених вредности, одбацити насиље значи бити дисидент”, рекао је пак Денис Муквеге, лекар гинеколог из Демократске Републике Конго, у интервјуу за ватикански радио 2014. године, поводом уручења награде Сахаров Европског парламента за залагање у обрани људских права. Тада је овогодишњи добитник Нобелове награде за мир проговорио о силовању као „најјефтинијем оружју“ у ратним сукобима. Денис Муквеге том се приликом такође осврнуо на то шта такво насиље значи женама, колико се слабо данас схвата тежина тог злочина и како казнити починитеље.

У болници Панзи у граду Букаву, на истоку Демократске Републике Конго, овај лекар је помогао неколико хиљада жена силованих у околностима које Муквеге назива „ни миром ни ратом, него чистом некажњивошћу“.

 Извор: Vatican News (са енглеског Инфослужба СПЦ)