Ктиторска слава манастира Давидовица

Ктиторска слава манастира Давидовица
Ктиторска слава манастира Давидовица
Ктиторска слава манастира Давидовица
Ктиторска слава манастира Давидовица

У суботу, 13. октобра 2018. године, када Православна Црква прославља и молитвено се сећа Свештеномученика Григорија, просветитеља јерменског, и Светог Михаила Кијевског, манастир Давидовица код Бродарева је саборно прославио и своју ктиторску славу, Преподобног монаха Давида – бившег кнеза српског Димитрија, сина Вуканова, унука Немањина.

Литургијском сабрању верног народа Бродарева и околине, као и гостију из разних крајева, началствовао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслуживање архимандрита Нектарија, духовника манастира Давидовица, архимандрита Владислава, настојатеља манастира Свете Тројице код Пљеваља, и протођакона Николе Перковића.

-Господ нас је на овоме месту окупио да се духовно окористимо подвизима Светог монаха Давида. Свети Божји људи су се ослободили својих слабости, умртвили страсти у себи које их вуку ка смрти, и себе напунили силом Христовом, напунили себе врлинама – вјером, надом, миром, кротошћу, љубављу и они су ти који самим тим постају чудотворни и могу помоћи другима. Апостол и заповеда: Бремена једни другима носите, и кроз то испуните Закон Христов. Јер то је Христов закон, Христова заповест, да помажемо једни другима, поручио је епископ Атанасије присутним вернима.

На крају свете архијерејске Литургије епископ Атанасије је преломио славски колач и освештао славско жито а затим је гђи Гордани Петровић, г. Ратку Ракоњцу и г. Радоју Симићевићу, сви из Гробница код Бродарева, уручио архијерејске грамате захвалности за исказану љубав према Српској Православној Цркви а нарочито према манастиру Давидовица

Након Литургије сви присутни су пошли у манастирску гостопримницу где је настојатељица манастира Давидовица игуманија Дарија са монаштвом приредила заједничку славску трпезу уз богоугодне разговоре, дружење и поучавање у вери.

Kтиторска слава манастира Давидовица – преподобни монах Давид свечано je прослављена 13. октобра 2018. године, уместо у недељу 7. октобра, када се тај угодник Божји иначе молитвено слави заједно са Светим краљем Владиславом, ктитором манастира Милешеве, како би верни народ саборно прославио обе ктиторске славе у Епархији милешевској.

Извор: Епархија милешевска