Архијерејска хиротонија у Бечу

Грчка Православна Црква у Аустрији и Мађарској добија  викарног епископа. Архимандрит Пајсије Ларенцакис биће хиротонисан у суботу 20. октобра 2019. у грчкој православној саборној цркви Свете Тројице у Бечу за епископа. Савршитељ ове свете тајне биће  митрополит Арсеније (Кардамакис) са другим архијерејима.

Oчекују се архијереји и верни из Аустрије, Мађарске, Чешке и Грчке. Из Француске долази митрополит Емануил (Адамакис) , из Шпаније митрополит Поликарп (Ставропулос). Многи специјални гости допутоваће из Грчке, где је нови владика рођен и одрастао, где је завршио богословске школе и такође служио као духовник дуги низ година.

Архимандрит Пајсије Ларенцакис је био архијерејски заменик за грчке православне вернике у Мађарској  почев од 2016. године, а и даље ће бити посебно задужен за ову земљу као архијереј. Ларенцакис је августа ове године изабран за епископа на заседању Светог Синода Васељенске Патријаршије у Цариграду.

О. Пајсије Ларенцакис (крштено име Димитрије) рођен је у Ираклиону (Крит). Дипломирао је на Богословском факултету Каподистријског универзитета у Атини. Замонашен је и рукоположен у јерођакона 1998. године у манастиру Светог Георгија  у Епаносифи. Рукоположен је за јеромонаха 2000. године.

Архимандрит  Пајсије је делао у православној Критској Архиепископијиј  (1998-2001, 2006-2015), у Митрополији Петре и Хирониса (2001-2006), као и  у Александријској Патријаршији (2015-2016), а од 2016. године у Аустријској Митрополији. Титуларна епископија новог викарног епископа је историјска епархија Апамеје.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)