Свети Арсеније – слава манастира Ждребаоник

Свети Арсеније – слава манастира Ждребаоник
Свети Арсеније – слава манастира Ждребаоник
Свети Арсеније – слава манастира Ждребаоник
Свети Арсеније – слава манастира Ждребаоник

Светом архијерејском Литургијом, литијом, благосиљањем славског колача и трпезом љубави у манастиру Ждребаоник код Даниловграда прослављен је празник Светог Арсенија, другохг Архиепископа српског, чије свете мошти почивају у том манастиру.

Богослужили су Аргхиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, уз саслужење свештенства епархија Црногорско-приморске, Будимљанско-никшићке, Жичке, Немачке, Јужно-централноамеричке, као и гости из Архиепископије Тиране и све Албаније.

У току Литургије у свету тајну крштења уведена је девојчица Арсенија.

У литургијској беседи после читања Јеванђеља владика Јоаникије је рекао: -Црква је сазидана на камену који је Христос. Христос је вјечни архијереј. А архијереји и свештеници на земљи су они који су Божјом благодаћу удостојени да буду саслужитељи Христа – вјечнога првосвештеника, знајући увијек ко је глава Цркве Божје, никада не падајући у заблуду да је овај или онај човјек – владика, патријарх или папа глава Цркве. Данас у Цркви прослављамо једног таквог архијереја који се уподобио Христу, и као учитељ и као проповједник Јеванђеља Његовога, а посебно као архијереј.

-Прослављамо наследника Светог Саве - Светог Арсенија. Није само наследник по томе што је он непосредно од њега наслиједио тај положај Светога Саве. Него је наследник и тога духа и његове љубави и његове мудрости. А посебно и нарочито, по свој прилици - његовога трпљења и смирења. Вјерујемо да је Свети Сава управо због тих врлина њега одредио за наследника између свих својих ученика, од којих су већ многи били архијереји по више година, монаси хиландарски и студенички, казао је Владика и додао:

-Свети Арсеније је био оно свјетило које се високо уздиже као град који на гори стоји. Такав архијереј, такав првосвештеник и поглавар Српске Цркве могао је у то вријеме да носи сва искушења. А било их је много. Својим животом Свети Арсеније је био свједок Христовога живота. А то је, као што је говорио наш блаженог спомена патријарх Павле, најважније. Држао је народ и државу у јединству тако што је све приводио Христу Господу у коме имамо право јединство. И правог јединства нема без Христа Господа, праве љубави и стабилности једнога народа“.

-Данас многи то хоће дас постигну на неки вјештачки начин, преко ове или оне партије. А видимо да се Свети Арсеније није потчинио нити ставио у службу ниједне тадашње партије. А и тада их је било на неки другачији начин. Свој народ је он увијек држао на окупу, да буде изнад оних прривремених подјела и све учио и приводио Христу Господу, закључио је епископ Јоаникије.

После светог причешћа архијереји су са свештенством и верним народом благосиљали и преломили славски колач.

Митрополит Амфилохије је ом приликом поручио: -Свети Арсеније и дан данас својим моштима обједињује наш народ. И није случајно да су његове мошти дошле баш овдје да почивају, у овом немањићком манастиру у Ждребаонику. И није случајно да се баш у ово наше вријеме све више о њему чује и говори, да је ишао да посјети Херцеговину – ђедовину Светога Саве, да се и тамо цјеливају његове мошти.

-Није то случајно из разлога што је тај дух јединства народа у вјери Христовој данас дошао под знак питања код многих. Нарочито овдје код нас, у Црној Гори, код оних који се одричу свога јединства. И који, намјесто да на тој Божјој љубави и љубави Светог оца Арсенија граде будућност и своје државе и народа, они хоће да је граде на братомржњи. Умножава се братомржња свуда у свијету, а посебно код нас у Црној Гори, упозорио је владика Амфилохије.

-Свети Арсеније је онај који мири браћу, који их обједињује. И зато је обилазио и обилази све крајеве, и данс га ево овдје да мири браћу, као што је мирио и Свети Сава, као што је мирио и Свети Петар Цетињски, поручио је митрополит Амфилохије који је заблагодарио поклоницима из Немачјке, Црквеној општини за Централни Шварцвалд на челу са протојерејем-ставрофором Миленком Марковићем, који су приложници ждрбеоничке светиње и који су поклонили возило минибус Богословији Светог Петра Цетињског. Оцу Миленку је због тога Владика уручио архијерејску захвалницу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска