50-годишњица манастира Бозе у Италији

Обележавајући 50 година од писања правила о заједници римокатоличког манастира Бозеа, Папа је изразио захвалност на његовом сведочењу вере и дела и плодном присуству у Цркви и друштву.

Папе Фрања је у понедељак 12. новембра 2018. захвалио Ензу Бјанчију, оснивачу екуменске монашке заједнице Бозе, на годинама „плодног присуства у Цркви и друштву“. У писму упућеном Бјанчију, који је 1965. године посејао прво семе заједнице – управо на дан завршетка Другог ватиканског концила - Папа је рекао: „једноставан почетак постао је значајна мисија која ради на  обнови верског живота“.

Данас се заједница састоји од око 80-ро браће и сестара из појединих хришћанских Цркава који живе у молитви и раду, тражећи Бога у молитви, сиромаштву, девичанству и послушности према Еванђељу.

Место молитве, сусрета, дијалога

Папа Фрања је рекао: „Ваша заједница се осведочила у својој посвећености припреми пута за јединство међу хришћанским Црквама, постајући место молитве, сусрета и дијалога, притом имајћи за циљ заједницу вере и љубави за коју се Исус Христос молио“.

Такође је изразио захвалност на  служби гостопримства ове монашке заједнице која дочекује све без разлике - вернике и невернике - као и за њену способност да слуша и теши и пружа духовну помоћ младима док трагају за својом улогом у друштву.

Он је охрабрио чланове заједнице Бозе  рекавши да буду „све више сведоци јеванђељске љубави" и аутентичне братске заједнице у суочавању са савременим изазовима.

„Нека би старији људи у заједници подстицали младе, а млади нека се старају за старе: драгоцено благо мудрости и истрајности“, рекао је и    позвао их да и даље буду пажљиви према најмлађима, најмањима, поклоницима и туђинима пошто су „они најрањивији чланови Христовог Тела“.

„Нека би ова годишњица била тренутак милости за свакога од вас", рекао је папа Фрања, "време за интензивније размишљање о вашем позиву и вашој мисији". „Нека ваш манастир буде дом где свако може бити дочекан као Христос у телу“, закључио је поглавар Римокаточке Цркве.

(Манастир Бозе у северној Италији познат је и по томе што сваког августа организује екуменске симосионе на строго богословске теме, на којима су учествовали и српски богослови, међу којима и неки архијереји.)

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)