Епископ Кирило богослужио у манастиру Савини

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је 14. новембра 2018. године, на празник Светог Козме и Дамјана, архијерејску Литургију у манастиру Савини код Херцег Новог.

-Свети Козма и Дамјан су били љекари, али су ту љекарску вјештину сјединили са благогадаћу и више су лијечили именом Господњим него љекаријама. То је благо једног народа и благо сваке професије, кад човјек оно што има и зна принесе Богу. То је оно када Црква и држава заједно раде на добро народа. То је оно што је најбоље.

Као примјер, Владика је навео Византијско царство, симфонију државе и Цркве. Такође је истакао да онај ко жели добро народу и души својој, он ће све врлине и квалитете принети Богу, сјединити са Божом благодаћу. Подсетивши на јеванђељске речи Бадава сте добили забадава дајте, Епископ буеносајрески Кирило је казао да бесребреници Козма и Дамјан несу случајно добили дар исцељења, већ су се обучавали лекарској вјештини, а уједно имали строги хришћански живот и да су се и те како потрудили:

-Међутим сав наш труд и дјела, све што добијамо је дар Божји и то треба да знамо. На крају све добијамо даром и никаква наша дјела не могу да купе благодат. Једна капља благодати Божје је вриједнија од свих блага овога свијета. То су знали бесребреници, чудотворци, то нам казује Јеванђеље: Забадава сте добили бадава и дајте. То је оно што је била карактеристика свих истинских Божијих људи.

Владика се помолио Светим Козми и Дамјану да облагодате болнице, лекаре, свештенике, Цркву, који треба да заједно, као силе које исцељују, душевно, ментално и физички снагу човека и народа, раде на добро народа.

-Нека би нас Господ објединио и у том дијелу и облагодатио силом Својом да извршавамо то и да увијек знамо да смо забадава добили и да забадава и дајемо, закључио је  Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, подсетивши да се један део моштију Светих Козме и Дамјана, које многе породице, еснафи славе као своју крсну славу, налазе се у манастирима Зочиште и Сопоћани, а да део моштију има и древна савинска обитељ које су изнете на целивање верном народу сабраном у манастиру Савина.

Извор: Митрополија црногорско-приморска