У Линцу и Маутхаузену обележен Дан примирја

У Линцу и Маутхаузену обележен Дан примирја
У Линцу и Маутхаузену обележен Дан примирја
У Линцу и Маутхаузену обележен Дан примирја
У Линцу и Маутхаузену обележен Дан примирја

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је 11. октобра 2018. године, поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата, свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија у Линцу. Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Мићић, надлежни парох, и отац Владислав Вучановић, гост из Приједора.

Истог дана, проф. Срђан Мијалковић, председник Просвјете из Беча, одржао је у парохијској библиотеци час коме су присуствовала 22 ученика полазника часова српског језика при храму у Линцу. Видно расположеним ђацима, отвореним за нова сазнања, други час одржао је епископ Андреј. Благословивши децу, он им је пожелео успешну наступајућу школску годину. Часови српског језика убудуће ће се одржавати сваке недеље од 12:15 до 14 часова.

У поподневним часовима, верни народ из свих делова Горње Аустрије окупио се на војничком гробљу у Маутхаузену. Помен српским војницима, који су сахрањени на том месту, служили су архијерејски намесник за Горњу Аустрију отац Славиша Божић, прота Драган Мићић и прота Љубомир Болић из Енса. Отац Драган је осветио крст који су затим на куполу капеле поставили господа Миша Милановић и Драган Којић, уз музичку пратњу ученика школе српског језика Теодоре, Матеја, Стефана и Теодора Милановића, који су заједно отпевали песму “Тамо далеко”. Епископ Андреј је овом приликом захвалио свима који су трудом и прилозима помогли изградњу капеле, посебно истакавши заслуге чланова Грађевинског одбора.

Помену и освећењу Крста у Маутхаузену присуствовали су и генерални конзул Републике Србије гђа Светлана Станковић и конзул Никола Марковић из Салцбурга. У име Владе Републике Српске скупу је присуствовао г. Младен Филиповић из Беча, као и свештеници архијерејског намесништва Горње Аустрије.

У вечерњим часовима, Епископ је отпутовао за Енс, где је, са свештеницима намесништва за Горњу Аустрију и архијерејским намесником оцем Славишом Божићем, одржао братски састанак. Током седнице разматране су актуелне теме и питања из живота Цркве и парохија на овим просторима.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска