Седам Татара крштено у затворској цркви

На дан празника Иконе Мајке Божје Свих жалосних радост, 6. новембра 2018. године, седам затвореника Федералног затвора број 5 у Нижније Вјазовје, у Татарстану, у Русији, приједињени су Господу светом тајном крштења.

Празник и крштење су прослављени у цркви Рођења Пресвете Богородице на територији казненог затвора, како јавља вебсајт „Православље у Татарстану“, информативни портал Татарстанске митрополије.

Протојереј Валерије Мојсејев, парох цркве Животворне Тројице у селу Нижније Вјазовје, служио је молебан са акатистом Богородици истог дана, а онда је посетио високообезбеђену област затвора да би крстио затворенике и причестио их часним Телом и Крвљу Христовим.

Пет затвореника већ је раније крштено у фебруару, а деветоро у септембру прошле године.

Крштења се у затвору обављајуј потпуним потапањем у крстионици која је изграђена рукама затвореника пре неколико година.

Цркву је осветио митрополит казански и татарстански Анастасије. Већи део посла на цркви и у цркви урадили су сами затвореници. Верници – затвореници су више пута поклањали иконе и делове црквеног намештаја које су сами и израдили дечјим установама, болницама и црквама. Неколико изрезбарених икона поклоњено је прошле године Дечјој обласној клиници и Казанском дечјем дому за немоћне.

Неки парохијани цркве Рођења Пресвете Богородице помажу у службама и појају на литургијама.

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)