Сусрет грчког и српског епископа на Новом Зеланду

У склопу своје архијерејске посете Новом Зеланду Епископ Митрополије аустралијско-новозеланске Српске Патријаршије г. Силуан састао се са новоизабраним првопастиром Грчке Митрополије новозеландске г. Мироном. Сусрет архијереја одржао се у седишту грчке Митрополије у Велингтону у уторак, 12. новембра 2018. године.

Владика Силуан је најпре честитао скорашње увођење у трон Митрополије новозеландске митрополиту Мирону, а затим захвалио на подршци коју Митрополија несебично пружа Српској Црквеној општини Свети Сава у Велингтону, пожелевши многе успешне и плодоносне године митрополиту Мирону.

У пријатној атмосфери протицао је разговор двојице архијереја уз обострано разумевање по питању важности мисије Цркве у дијаспори првенствено у очувању вере, језика и традиције чијим губитком обично долази до духовне отуђености и дезоријентисаности. Епископ Силуан са посебном пажњом пратио је Митрополитово искуство са мисионарским радом на острвима Фиџи, Тонга и Самоа на којима су остварени чудесни резултати неуморним радом његовог претходника митрополита Амфилохија, а који су за последицу имали грађење храмова, крштавање више стотина домородаца и рукоположење неколицине свештеника који служе локалним верним на грчком и њима говорном језику. На растанку архијереји су изразилаи жељу за што скоријим виђењем.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска