Беч: Конференција о помирењу у југоисточној Европи

У организацији Фондације „Про Оријенте“, Историјска комисија организује од 21. до 24. новембра 2018. симпосион на тему „Од напетости до помирења“. Конференција се одржава у бечкој дворани „Кардинал Кениг“ и разматраће међународне и међурелигијске односе у југоисточној Европи. На симпосиону ће учествовати 30 стручњака из Аустрије и иностранства, између осталих, из Немачке, Словеније, Грчке и Македоније. 

Садржина овога симпосиона биће и утицај религије на друштво и културу овог европског региона, као и утицај верских заједница како на ескалацију, тако и на деескалацију конфликта. Кључна тема биће улога религија у југословенским ратовима 90-тих година. Учесници ће разматрати и питање шта се може научити од традиционалне религијске многообразности југоисточне Европе с обзиром на све већу верску плурализацију на европском континенту, и како су се развијали односи верских заједница са друштвима балканских земаља. 

У оквиру ове научне конференције, у четвртак 22. децембра увече биће организована јавна дискусија на тему „Религија и држава на Балкану – поље учења за Европу“.  У панел дискусији учествоваће, између осталих, Михаило Цеков (Струмица) из македонске Евангеличко-методистичке Цркве, српски православни епископ Андреј Чилерџић, баварски имам Бениамин Идриз и католички надбискуп београдски Станислав Хочевар. Председник „Про Оријента“ Алфонс Клос поздравиће учеснике и изложити циљеве ове научне конференције.

Увече, 21. новембра, у Дипломатској академији, сви учесници ће присуствовати, као гости, трибини „Форуми за религије света“ и „Светској конференцији религија за мир“. Овде ће говорити словеначки муфтија Неџад Грабус на тему „Верска слобода као изазов и порука“. На програму је и пријем код српског православног епископа Андреја.

Иначе, у Бечу се оснива „Католичко-православна студијска група“ у којој ће 6 правосланвих и 6 католичких теолога из различитих земаља разматрати будуће перспективе за православно-католички дијалог.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)