Архијерејска Литургија у цркви Свете Петке у Јагодини

Архијерејска Литургија у цркви Свете Петке у Јагодини
Архијерејска Литургија у цркви Свете Петке у Јагодини
Архијерејска Литургија у цркви Свете Петке у Јагодини
Архијерејска Литургија у цркви Свете Петке у Јагодини

На дан када света Црква слави Свете преподобномученике Галактиона и Епистима, у недељу 18. новембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у јагодинском храму Свете Петке.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Радослав Станковић, протојереј Александар Гајић, протонамесник Дејан Ђорђевић, протонамесник Миломир Тодоровић, ђакон Далибор Нићифоровић, ђакон Урош Костић, као и чтечеви Бојан Тодоровић, Марко Гаљак, Младен Алексић, Предраг Димитријевић и новорукопроизведени чтец Јован Ивановић.

После дочека Преосвећеног Владике и узимања времена за савршавање Евхаристије, епископ је рукопроизвео Јована Ивановића, ученика 2. разреда Гимназије, у чин чтеца.

По прочитаном јеванђељском зачалу о Милостивом Самарјанину, Eпископ Јован је поучио верни народ говорећи о љубави и жртви. Владика је рекао:

-Љубав према Богу и човеку је заправо жртва, а без великог труда не можемо ни да се молимо ни да живимо по вери. Како задобити живот вечни? Ово питање треба постављати свакодневно, у супротном изгубили бисмо смисао живота. Када говоримо о послушању, морамо знати да је право послушање, заправо, послушање из љубави и да Бога нема ван црквене заједнице. Шта треба да чинимо? Поновићу Господње речи: Да љубимо Господа Бога и ближње као себе саме. Решење сваке недоумице се налази у овим речима Господа Исуса Христа.

-Али, љубав је двосмерна, на њу треба одговорити, узвратити и веру треба претварати у дела, јер велика вера рађа љубав према човеку, а велика љубав према Богу условљава нашу љубав према човеку. Ко је наш ближњи? Господ нам је објаснио кроз јеванђељску причу о Милостивом Самарјанину. Људе зближава милосрђе, много јаче него крвно сродство. Људима треба помагати, чинити дела милосрђа, истакао је Епископ Јован.

Иначе, у цркви Свете Петке од 2014. године чува се плаштаница из манастира Јаши (Румунија), где је на моштима Свете Петке освештана и предата братији храма у Јагодини.

После свете Литургије, свештеници при храму Свете Петке: старешина цркве протојереј-ставрофор Миодраг Матић, протојереј-ставрофор Славко Јоцић и јереј Јовица Јовановић, приредили су трпезу љубави за све присутне вернике.

Извор: Епархија шумадијска