Сусрет српско-немачко говорних породица у Келну

Сусрет српско-немачко говорних породица у Келну
Сусрет српско-немачко говорних породица у Келну
Сусрет српско-немачко говорних породица у Келну
Сусрет српско-немачко говорних породица у Келну

Дана 18. новембра 2018. године у цркви Воздвижења Часног Крста по први пут уприличен је сусрет српско-немачко говорних породица у парохији келнској. Вечерње богослужење на српском и немачком језику богослужили су протојереј-ставрофор Неђо Јањић, парох келнски, и протојереј Данило Радмиловић, парох диселдорфски. За певницом су појали Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије, протонамесник Младен Јањић и појци при храму Воздвижења Часног Крста.

У испуњеном храму присутнима се обратио пригодном беседом старешина храма отац Младен Јањић. У својој беседи, на немачком језику, он је нагласио значај сусрета који учвршћују љубав према ближњима, независно од језика, верске и националне опредељености. 

После кратког разгледања храма програм је настављен у просторијама духовног центра. Успешном интернет презентацијом на немачком језику протонамесник Младен Јањић и др Илија Ђорђевић, члан Црквеног одбора, представили су основне елементе историје Српске Православне Цркве и Епархије диселдорфске и немачке, као и Црквену општину Келн, њен досадашњи живот, рад и планове за будућност.

Том приликом уприличена је додела Светосавске повеље Православног богословског факултета Универзитета у Београду гђи Герлинди Броседер, компанији ИМСС из Келна и протонамеснику Младен Јањићу за усрдну подршку научно-истраживачкој делатности и развоју института за систематско богословље Православног богословског факултета. Повељу је уручио Његово Преосвештенство Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије.

Музичко-културним програмом на немачком и српском језику заокружен је званични део сусрета српско-немачких породица. Вече је настављено узајамним упознавањем и дружењем уз  пријатне звукове традиционалне музике и специјалитете српске кухиње. У сусрету је учествовало 40 породица мешовитих бракова из десет националних заједница.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка