Међународни форум у Москви

У храму Свете великомученице Ирине у Москви одржаће се 25. новембра 2018. године Четврти форум на тему „Духовни темељи православног света. 1030-годишњица крштења Руси“.

Циљ форума је да консолидује напоре просветних институција да се заједно са Руском Православном Црквом привуче друштвена пажња на питање духовног и културног идентитета православне цивилизације; да успостави научни дијалог међу словенским државама приликом процењивања савремених питања словенског света; да сарађује на очувању и ширењу културних вредности словенских народа; да и даље истражује улогу династије Романових при учвршћењу и развоју руске државе и историјских словенских народа.

Обрадиће се теме нпр. рад Цркве и државе на очувању историјског и културног наслеђа; словенска геокултура у светској цивилизацији (поводом 1155-годишњице настанка словенске писмености); четири века династије на руском престолу (поводом 405-годишњице царског бојарског рода Романових); Кијевска Рус (поводом 965-годишњице рођења Владимира Мономаха /1055-1255/, Великог кнеза Кијевског; Александар Невски као бранитељ православне Руси; Православље као темељна основа хришћанства у међурелигијском друштву света...

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)