150 година Српске читаонице у Осијеку

150 година Српске читаонице у Осијеку
150 година Српске читаонице у Осијеку
150 година Српске читаонице у Осијеку
150 година Српске читаонице у Осијеку

Дана 17. новембра 2018. године у вечерњим часовима епископ Херувим је посетио Осијек. У организацији Српске православне црквене општине Осијек, СКД Просвјета - пододбор Осијек, Већа српске националне мањине града Осијека, градске организације СДСС и удружења „Чувари српског идентитета“ из Вуковара, у свечаној сали Црквене општине одржан је скуп поводом обележавања 150 година од оснивања Српске читаонице у том граду.

У поздравној речи епископ Херувим је, између осталог, истакао да је језик једна од најзначајнијих карактеристика сваког народа: -Ако се језик изгуби, онда је и тај народ изгубљен. Наши преци су то добро знали и овај наш скуп као и целокупна наша историја је сведок томе. Ово окупљање и обележавање значајног јубилеја, од чак 150 година, сведочи да смо ми неговали своју културу и свој језик. Сачувати веру и језик сведочи о нама да разумемо свој како духовни тако и национални етос. Веома је важно нагласити, а у контексту језика, и Свето Писмо кога нам преводе Вук Караџић и Ђура Даничић, преко којих ми на нашем језику можемо читати и разумевати светописамске истине.

Епископ је завршио своје излагање упозоравајући на чињеницу да се данас губи култура читања и да је требамо што више неговати.

Свечаном скупу су поред Епископа присуствовали и гђа Људмила Остојић, конзул Републике Србије у Вуковару, гђа Жана Гамош, заменица градоначелника Осијека, др Милорад Мишковић, председник Већа српске националне мањине Осек, подпредседница градског Већа српске националне мањине гђа Данијела Јовчић. У програму је учествовао камерни хор из Вуковара на челу са диригентом проф. др Слободаном Јелићем. У препуној сали црквене општине певачко друштво представило се композицијама М. Тајчевића, "Садила Тимка босилок" и "Борјано Борјанке", М. Леонтовича, "Шчедрик" и Ј. Гавриловића, "Оро се вије".
Ученица прве осјечке гимназије Невена Јовчић изрецитовала је песму Ђорђа Нешића „Кир Арсеније“. Програм је водио Велибор Зиројевић из Осека.

По завршетку програма у просторијама црквене општине уприличен је свечани пријем и послужење које су припремили организатори.

Извор: Епархија осечкопољска и брањска