Историјски музеј Србије: Крај Великог рата 1917-1918

Поводом века од завршетка Првог светског рата, у Историјском музеју Србије отворена је велика тематска изложба "Крај Великог рата 1917-1918". Историјска прича испричана је на савремен начин. Аутентична грађа, документарни филмови и фотографије, оживљавају догађаје српске војске након великих страдања, непосредно пред коначну победу.

"Историјски музеј Србије је пре четири године почео са новим технологијама, ушао у једну сасвим другачију музеолошку причу и ви сада код нас имате и сценографију и оригиналне предмете и наративе и ви-арове и хенд сетове које кад ставите на главу, видите проширену стварност и то вам буде то", истиче директорка музеја Душица Бојић.

Лични предмети, оружје, одликовања, уметничке слике и плакати, који документују славни период српске прошлости, смештени су у атрактивне изложбене ситуације.

Аутор концепта Марко Савић створио је једну живу изложбу која ће за посетиоце бити нов доживљај.

"Искуство које је за нас, хајде да кажемо, као искуство одласка у биоскоп, практично дођете у простор, упознајући се са материјалом на класичан музеолошки начин, али кроз интерактивне инсталације ви имате сасвим ново искуство негде кроз сат и по трајања", објашњава Савић.

Изложбу је отворила председница Скупштине Србије Маја Гојковић. „Крај Великог рата 1917-1918" и две пратеће тематске поставке у Историјском музеју Србије могу се видети до 13. новембра наредне године.

Извор: РТС