Јубилеји хора Светог Ђорђа на Чукарици

Хор при храму Светог Ђорђа на Чукарици са диригенткињом Емилијом Милин одржаће свечану академију у Скупштини града Београда у петак 23. новембра са почетком од 19 часова. После свете архијерејске Литургије на Ђурђиц, којом је чиноначалствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, и прославе хорске славе, најстарији хорски ансамбл на Бановом брду свечаним концертом обележава 85 година од оснивања и 50 година од обнове свог рада. Тим поводом доделиће се и посебна захвалница протојереју-ставрофору Томиславу Јовановићу, првом диригенту обновљеног хора.

Основа рада хора „Свети Ђорђе“ је редовно учествовање на богослужењима, али овај камерни ансамбл је од доласка Емилије Милин на место диригента имао и низ запажених наступа на фестивалима у земљи и иностранству, на којима је освојио значајна признања.

На „Мајским музичким свечаностима“ у Бијељини 2016. године хор је освојио златну медаљу, а затим је на фестивалу „Хорови међу фрескама“ добио посебну похвалу. Прошле године хор је поред домаћина хора „Бранко“ био једини учесник из Србије на Међународном фестивалу хорске музике „Музички едикт“ у Нишу, учествовали су, затим, на Петровско-дежевском сабору у Расу, одржали свечану академију у цркви Светог Спиридона у Трсту у Италији...

Ове године хор „Свети Ђорђе“ добио је награду за најбоље извођење композиција Корнелија Станковића на фестивалу „Корнелије“ у Сремским Карловцима, док је на 53. Мокрањчевим данима у Неготину, опет, као једини учесник из Србије, добио признање за „аутентично остварену молитвену атмосферу на концерту“, што представља суштински комплимент раду тог камерног црквеног ансамбла.

Чланови хора складно певају у готово непромењеном саставу још од почетка новог миленијума, а хор је био прави расадник талентованих диригената, који су касније каријере успешно настављали широм света: Оливера Секулић у Швајцарској, Бисерка Васић у Аустрији, Јелена Вранић у Америци, Братислава Ђукић у Енглеској, Светлана Крстић у Норвешкој...

Хор „Светог Ђорђа“ са солистима ће на концерту у Скупштини града извести најлепше духовне композиције из свог репертоара, а свечану беседу ће одржати проф. др Даница Петровић.