Кинески кардинал Цен повлачи се у манастир

Најгласнији критичар ватиканских преговора са Кином повлачи се у манастир где ће ћутати. „Ја се не могу борити против папе“, рекао је кардинал Јозеф Цен у интервјуу за француски лист „Ла Кроа“. Он се повлачи у манастир и неће општити са новинарима. Све до последњег тренутка овај 86-годишњи бивши бискуп Хонг Конга противи се договору Рима и комунистичког режима у Пекингу. И када је договор склопљен крајем септембра, он је говорио о „невероватној превари“.

Ватикан и Кина су у септембру склопили „привремени договор“ о постављењу бискупа чиме је папа Фрања признао за бискупе и оне који су били  посвећени без папске сагласности. Овим споразумом су кинески католички бискупи после 60 години дошли у заједништво с Римом. А управо ово постављење бискупа од стране власти, а без одобрења Рима и папског посвећења, били су главна препрека у приближавању ових двеју држава које су од 1951. прекинуле своје дипломатске односе.

У овом тренутку је највећи део католика у Кини, којих треба да има 13 милиона, организовано у државом одобрен „Патриотски савез“. Поред њих постоји тзв. Подземна црква са више од 30 бискупа постављених без државне сагласности. Од неких 65 бискупа верних држави, тек неке је Рим признавао јер власти нису дозвољавале да се Ватикан меша у њихова унутрашња питања.

Неки су се овим ватиканско-кинеском споразуму противили, па је кардинал Цен пребацивао Ватикану наивност и упозорио на „распродају Цркве“ у Кини, као и да се овиме „издаје католичка вера“ и предаје „прождрвљивим вуковима“.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)