Цирих: Изложба о породици Николаја II

Цирих: Изложба о породици Николаја II
Цирих: Изложба о породици Николаја II
Цирих: Изложба о породици Николаја II
Цирих: Изложба о породици Николаја II

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у храму Свете Тројице у Цириху отворена је изложба фотографија под називом Романови, царска служба породице последњег Руског императора.

У петак, 30. новембра 2018. године, на свечаном отварању изложбе, после акатиста Пресветој Богородици Тројеручици, о значају изложбе и подвигу царске породице говорили су протојереј Бранимир Петковић, настојатељ Светотројичног храма, и јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат Сретењског московског манастира. Отац Игњатије је познат као велики пријатељ српског народа и до сада је са изложбом фотографија породице Романових гостовао у многим епархијама наше Цркве.

У недељу, 2. децембра, после Божанске Литургије коју су служили оци Игњатије, Ђорђе Лукић и Бранимир Петковић, у сали Светотројичног храма организован је још један сусрет посвећен царским мученицима у руско-српским односима.

Посетиоци изложбе имали су прилику да виде фотографије које говоре о животу последњег руског императора, породичним односима, служењу Цркви и отаџбини, свим члановима породице Романових, а сам догађај посвећен је стогодишњици мученичког страдања царске породице.

Посебан интерес за изложбу, која ће бити отворена током целог децембра, показали су најмлађи парохијани храма Свете Тројице.

У суботу, 1. децембра 2018. године, после вечерње службе у Светотројичном храму, одржана је промоција монографије о манастирима Републике Српске којој су присуствовали амбасадор БиХ г.  Анђелко Граховац, протојереј-ставрофор Станко Марковић, архијерејски намесник за Швајцарску, циришко свештенство и народ који је са великом пажњом слушао представљање књиге. Монографију је представио сам аутор г. Марко Ромић.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска